Trudnoća.hr > Variva > Varivo od prokulica

Varivo od prokulica

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Prokulica, odnosno kelj pupčar sastavom je jednak kelju i odličan izvor vitamina A, C i kalija i kalcija, a pritom u 100g sadrži tek 50 kalorija. Osim kao varivo, prokulice se najčešće pripremaju kao vrlo jednostavan i zdrav prilog mesnim jelima.

Priprema

  1. U posudu na žlicu maslinovog ulja stavite nasjeckani luk.

  2. Kada luk omekša, dodajte naribanu mrkvu.

  3. Kada mrkva omekša dodajte sitno sjeckani češnjak te kada češnjak pusti miris zalijte vodom.

  4. Krumpir ogulite i izrežite na kockice te dodajte u vodu.

  5. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom i kuhajte dok krumpir ne omekša. Deset minuta prije kraja kuhanja ubacite očišćene prokulice.

  6. Ukoliko vam odgovara rjeđe varivo možete ga odmah poslužiti.

  7. Ako, ipak, volite gušća jela, žlicu gustina razmutite u 50 ml vode i dodajte varivu te kuhajte još 5 minuta.

Savjet

Ovo jelo vrlo je ukusno i bez dodavanja mesa. Ukoliko ipak želite dodati mesa, u slučaju da dodajete suha rebra, prethodno ih prokuhajte 10 minuta, bacite vodu i rebra ubacite kuhati sa krumpirom. Jednostavna verzija je dodati kuhane šunke nasjeckane na kockice koju je dovoljno dodati svega nekoliko minuta prije nego se jelo skloni sa vatre. Poslužite uz crni kruh i uživajte!

Sastojci

  • 500 gprokulica
  • 1mrkva
  • 3krumpira
  • 1glavica crvenog luka
  • 2režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1čajna žličica crvene paprike
  • 1žlica maslinovog ulja