Trudnoća.hr > Variva > Varivo od poriluka

Varivo od poriluka

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Poriluk, luk i češnjak sadrže tiosulfonate koji prilikom rezanja povrća prelaze u sulfide koji djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snižavaju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma, a ujedno imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.

Priprema

  1. Domaća dimljena rebrica stavite u vrelu vodu i kuhajte 10 minuta.

  2. Za to vrijeme u posudu na žlicu maslinovog ulja stavite pirjati nasjeckani luk i češnjak.

  3. Kada luk omekša, dodajte mrkvu nasjeckanu na kockice i poriluk izrezan na kolutiće (debljine 1 cm) i nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte sa 7 dcl vode i dodajte krumpir nasjeckan na kockice.

  4. Dodajte sol i papar.

  5. Nakon 10 minuta kuhanja dimljenog mesa, meso procijedite, vodu bacite, a meso dodajte poriluku.

  6. Kuhajte sve zajedno dok krumpir ne bude kuhan.

  7. Poslužite toplo uz raženi kruh!

Savjet

Dimljeno meso možete zamijeniti i piletinom ili ga potpuno izbaciti kako bi dobili potpuno zdrav obrok bez nepotrebnih masnoća. Ukoliko pokušavate dijete nagovoriti da pojede poriluk savjetujemo vam da uz ovo jelo poslužite pureće okruglice, odnosno faširance koji će djeci učiniti ovaj obrok zanimljivijim.

Sastojci

  • 300 gporiluka
  • 3krumpira
  • 1mrkva
  • 1glavica crvenog luka
  • 2režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1žlica maslinovog ulja
  • 2komada sušenih rebara (Ili neko drugo dimljeno meso)