Trudnoća.hr > Variva > Varivo od kelja

Varivo od kelja

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Kelj je odličan izvor vitamina A, C i kalija i kalcija, a pritom u 100g sadrži tek 50 kalorija. Prilikom kupovine uvijek kupujte cijele glavice, a ne polovice jer rezani list kelja vrlo brzo gubi dragocjene vitamine.

Priprema

  1. U posudu na žlicu maslinovog ulja stavite nasjeckani luk.

  2. Kada luk omekša, dodajte naribanu mrkvu.

  3. Kada mrkva omekša dodajte nasjeckani kelj i sitno sjeckani češnjak te kada češnjak pusti miris zalijte vodom.

  4. Krumpir ogulite i izrežite na kockice te dodajte kelju.

  5. Začinite solju i paprom i kuhajte dok krumpir ne omekša.

  6. Ukoliko vam odgovara rjeđe varivo možete ga odmah poslužiti.

  7. Ako, ipak, volite gušća jela, žlicu gustina razmutite u 50 ml vode i dodajte kelju te kuhajte još 5 minuta.

  8. Ovo jelo vrlo je ukusno i bez dodavanja mesa. Ukoliko ipak želite dodati mesa, u slučaju da dodajete suha rebra, prethodno ih prokuhajte 10 minuta, bacite vodu i rebra ubacite kuhati sa keljom.

  9. Jednostavna verzija je dodati kuhane šunke nasjeckane na kockice koju je dovoljno dodati svega nekoliko minuta prije nego se jelo skloni sa vatre.

  10. Poslužite uz crni kruh i uživajte!

Sastojci

  • 1glavica kelja
  • 1mrkva
  • 3krumpira
  • 1glavica crvenog luka
  • 2režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1žlica maslinovog ulja