Trudnoća.hr > Variva > Varivo od čičoke

Varivo od čičoke

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Čičoka u kulinarstvu najčešće služi kao vrlo zdrava zamjena za krumpir. Osim za pripremu variva i gustih juha vrlo je ukusna i sirova u kombinaciji sa naribanom jabukom ili mrkvom i začinjena na način kako inače pripremate salatu. Čičoka je najznačajnija po visokom udjelu inulina koji je vrlo dobar za crijevnu mikrofloru, a ujedno je i poželjna namirnica u prehrani dijabetičara.

Priprema

  1. U posudu na žlicu maslinovog ulja stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Kada luk omekša, dodajte mrkvu nasjeckanu na kockice i nakon nekoliko minuta pirjanja zalijte sa 7 dcl vode. Dodajte sol, papar i crvenu leću.

  3. Kada varivo zakuha dodajte čičoku izrezanu na kockice i kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju, otprilike dvadesetak minuta.

  4. Poslužite toplo, pospite sjeckanim peršinom i po želji možete prilikom serviranja dodati po žlicu milerama u svaki tanjur.

Savjet

Ukoliko želite ukomponirati i meso u ovo jelo izrežite 150 g pilećih prsa na kockice, pirjajte s lukom od početka i kuhajte zajedno sa svim ostalim sastojcima. Za intenzivniji okus piletinu možete zamijeniti i suhim mesom.

Sastojci

  • 150 gcrvene leće
  • 200 gčičoke
  • 2mrkve
  • 1glavica crvenog luka
  • sol, papar
  • 1žlica maslinovog ulja
  • 1žlica lista peršina