Trudnoća.hr > Riblja jela > Šaran na posteljici od riže i krumpira

Šaran na posteljici od riže i krumpira

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

60 min.

Ocjeni recept

Ukusnog šarana možete pripremiti i s rižom i krumpirom!

Priprema

  1. Rižu skuhajte do pola u slanoj vodi i procijedite.

  2. U posudu za pečenje dodajte maslinovog ulja, posložite sloj krumpira narezanog na tanke kriške. Posolite i popaprite krumpir i preko njega rasporedite kuhanu rižu. Rižu pokrijte još jednim slojem krumpira. Na njega položite posoljenog šarana.

  3. Na šaranu napravite 3 poprečna reza sa svake strane u koja utrljajte nasjeckani češnjak.

  4. Sve zajedno prelijte maslinovim uljem i vinom i stavite peći pokriveno folijom na 40 minuta na 200°C.

  5. Potom uklonite foliju i pecite još pola sata. (Po potrebi, ovisno o debljini krumpira i veličini šarana i duže.)

  6. Kada šaran poprimi tanku koricu probajte krumpir, ukoliko je mekan, jelo je gotovo.

Savjet

Kao i kod svake druge ribe, svježina šarana prepoznaje se po prozirnosti očiju, boji škrga, mirisu i čvrstoći, meso je bijelo i malo crvenkasto oko kosti. Najbolji su dvogodišnji šarani težine 1-2 kg.

Sastojci

  • 1.5 kg šarana
  • 200 g riže
  • 400 g krumpira
  • sol, papar
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2režnja češnjaka
  • 1 dclmaslinovog ulja
  • 1šaka nasjeckanog lista peršina