Trudnoća.hr > Rižota > Rižoto sa šparogama

Rižoto sa šparogama

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

20 min.

Ocjeni recept

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Priprema

  1. U posebnu posudu stavite kuhati rižu u slanu vodu.

  2. Na ulje stavite pirjati nasjeckani luk.

  3. Kada luk dobije boju dodajte nasjeckane šparoge koje pirjajte svega nekoliko minuta.

  4. Šparoge maknite iz tave te dodajte pancetu nasjeckanu na kockice. Kada sepanceta preprži ugasiti vatru i dodati šparoge.

  5. Kada je riža pred kraj kuhanja dodajte pancetu i šparoge, pirjajte zajedno uz dodavanje temeljca ili vode.

  6. Po potrebi probajte i posolite. Na kraju pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo uz sir ribanac.

Savjet

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta kako bi se izlučio škrob.

Umjesto pirjanja šparoge možete i lagano blanširati!

Sastojci

  • 1čajna šalica riže
  • 200 gšparoga
  • 1glavica crvenog luka
  • sol, papar, list peršina
  • 1žlica maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca
  • 50-70 g pancete
  • 2žlice ribanca