Trudnoća.hr > Rižota > Rižoto s porilukom

Rižoto s porilukom

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Škrob riže već se u ustima pomoću sline pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje. Brzo oslobađa energiju i pozitivno djeluje na crijevnu floru.

Priprema

  1. Na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Kada luk dobije boju dodajte nasjeckani poriluk dok ne omekša, a potom dodajte rižu i vodu ili povrtni temeljac i sol i papar po želji.

  3. Kuhajte dok riža ne bude gotova.

  4. Na kraju dodajte malo maslaca, pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo uz dodatak ribanca.

Savjet

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta kako bi se izlučio škrob.

Sastojci

  • 1čajna šalica riže
  • 1glavica crvenog luka
  • 2manja ili 1 veći poriluk
  • sol, papar, list peršina
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca
  • 2žlice sira ribanca