Trudnoća.hr > Riblja jela > Rižoto s lignjama

Rižoto s lignjama

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

40 min.

Ocjeni recept

Kod pripreme rižota vrlo je važno jelo maknuti s vatre dok je riža u sredini još malo tvrda. U pokrivenoj posudi, dok je jelo još vruće riža će u potpunosti omekšati prije posluživanja.

Priprema

  1. Nasjeckani luk i naribanu mrkvu kratko pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša. Potom dodajte rižu, pirjajte minutu do dvije te potom zalijte rižu povrtnim temeljcem ili vodom. Dodajte sol i papar.

  2. Na tavi na nekoliko kapi maslinova ulja prepržite narezane lignje. Svega minuta do dvije će biti dovoljna. Nakon pola prženja dodajte nasjeckan češnjak kako bi pustio miris.

  3. Potom, kada je riža već napola kuhana, dodajte lignje u rižu i dodajte vino.

  4. Nastavite kuhati otklopljeno uz često miješanje. Kada vino ispari dodajte žlicu maslaca i maknite s vatre. Ostavite da miruje desetak minuta, potom umiješajte sjeckani peršin i poslužite uz salatu!

Savjet

Vrlo je bitno lignje samo kratko pirjati jer će u suprotnom biti vrlo žilave i „gumene“. Nepisano je pravilo kako lignje, kako bi bile mekane, zahtijevaju ili vrlo kratku termičku obradu kao što je to slučaj ovdje ili kuhanje od minimalno sat vremena.

Sastojci

  • 200 g očišćenih lignji
  • 200 g riže
  • sol, papar
  • 1manja glavica luka
  • 1mrkva
  • 1 dcl bijelog vina
  • 2režnja češnjaka
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca
  • 1šaka nasjeckanog lista peršina