Trudnoća.hr > Rižota > Rižoto s hokaido tikvom

Rižoto s hokaido tikvom

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Škrob riže već se u ustima pomoću sline pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje. Brzo oslobađa energiju i pozitivno djeluje na crijevnu floru.

Priprema

  1. Na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Kada luk dobije boju dodajte nasjeckani poriluk dok ne omekša, a potom dodajte rižu i vodu ili povrtni temeljac i sol i papar po želji.

  3. Kuhajte dok riža ne bude gotova.

  4. U drugoj posudi stavite tikvu isjeckanu na kockice da se lagano kuha desetak minuta, a potom ju zajedno sa vodom stavite u blender i izmiksajte u pire.

  5. Dodajte pire u rižu i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.

  6. Nakon dodavanja tikve potrebno je češće miješati rižoto.

  7. Pred sam kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje ili 2 žlice mascarponea.

  8. Na kraju dodajte malo maslaca, pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo uz dodatak ribanca.

Savjet

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta kako bi se izlučio škrob.

Sastojci

  • 1čajna šalica riže
  • 1glavica crvenog luka
  • 1hokaido tikva srednje veličine
  • sol, papar, list peršina
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca
  • 2žlice mascarponea ili vrhnja za kuhanje
  • 2žlice sira ribanca