Trudnoća.hr > Deserti > Puding od prosa

Puding od prosa

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

20 min.

Ocjeni recept

Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i žlicom meda, pudinge i kolače. Možemo ga dodavati u juhe umjesto tjestenine, pripremati sa povrćem kao samostalan obrok ili prilog mesnim jelima. Ova žitarica ne sadrži gluten i vrlo je dobra kod crijevnih tegoba jer regulira probavu.

Priprema

  1. Prije kuhanja proso dobro isperite,u posudi u kojoj će se kuhati pomiješajte mlijeko i vodu i ugrijte do točke vrenja i tek tada dodajte proso.

  2. Kako proso popije dosta tekućine, tokom kuhanja ako je potrebno, dolijte još.

  3. Nakon 20-ak minuta probajte proso, ako je mekan,maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi.

  4. Čokoladu i kakao je potrebno dodati nekoliko minuta prije nego proso skinete s vatre.

  5. Naranču možete zamrznuti i naribati ju ili posebno naribati koricu i ocijediti sok te staviti u blender. Naranči dodajte lagano ohlađenu smjesu prosa i čokolade te zajedno izmiksajte u blenderu.

  6. Potom puding vratite na vatru i kuhajte dok ne postigne željenu gustoću.

Savjet

Ukoliko u puding dodajete sušeno voće, obično je samo po sebi dovoljno slatko, pa dodajte duplo manju količinu sladila.

Proso je dovoljno kuhati svega 5 minuta i potom još 10ak minuta ostaviti u vodi/mlijeku u kojem se kuhalo da dodatno nabubri. Za ovaj recept kuhanje je nešto duže jer se proso treba potpuno raskuhati da bi se postigao kremasti efekt pudinga.

Sastojci

  • 150 g prosa
  • ½ lmlijeka
  • ½ lvode
  • 2 rebra čokolade
  • 2 žlice kakaa
  • 3 žlice smeđeg šećera, stevije ili meda
  • 1naranča (sok i korica)
  • 1prstohvat soli
  • po želji: voće (svježe ili sušeno)