Trudnoća.hr > Prilozi > Popečci od ječma

Popečci od ječma

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

50 min.

Ocjeni recept

Ječam ima znatan udio prehrambenih vlakana, zbog čega pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuhanju oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana u bolestima grla i želuca.

Priprema

  1. Ječam stavite kuhati u vrelu zasoljenu vodu.

  2. Za to vrijeme blitvu ili špinat očistite i blanširajte nekoliko minuta da omekša.

  3. Ocijedite blitvu ili špinat, isjeckajte na sitne komadiće.

  4. Luk pirjajte na par kapi ulja dok ne omekša i lagano dobije boju.

  5. Kuhani ječam procijedite i u njega umiješajte jaje, sol, papar, luk i nasjeckani češnjak i sjedinite. Ukoliko je potrebno dodajte 1-2 žlice brašna ako smjesa nije dovoljno kompaktna da bi od nje mogli formirati popečke.

  6. Krušne mrvice pomiješajte sa sezamom i u dobivenu masu uvaljajte popečke.

  7. Rasporedite ih na masni papir i pokapajte sa nekoliko kapi ulja i stavite peći u pećnicu ugrijanu na 200°C dok ne dobije boju. Potom možete popečke okrenuti kako bi porumenili i sa druge strane.

  8. Tople popečke poslužite uz neko mesno ili riblje jelo ili samo uz dodatak umaka od povrća i salatu.

Sastojci

  • 150 g ječma
  • 1 šaka svježe blitve ili špinata
  • 1 žlica žlica soli
  • 2 žlice žlice ulja
  • 1jaje
  • 1luk
  • 2režnja češnjaka
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica sezama