Trudnoća.hr > Jela od mesa > Piletina sa porilukom

Piletina sa porilukom

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Meso piletine je vrlo bogato bjelančevinama, pa je tako idealan izbor za zadovoljenje dnevnih potreba za bjelančevinama.

Priprema

  1. Pileća prsa rastanjite batom ili izrežite na 2 šnicle.

  2. Poriluk operite i izrežite na kolutiće. Dodajte mu sol, papar, svježi bosiljak i kopar, maslinovo ulje i sve dobro promiješajte.

  3. U vatrostalnu posudu posložite poriluk na dno, na njega stavite pileća prsa i prekrijte ih buđolom.

  4. Pecite poklopljeno na 200°C oko 15-ak minuta, potom otkrijte i pecite dok buđola ne postane hrskava.

  5. Jelo poslužite samostalno ili uz dodatak salate!

Savjet

Piletinu nije potrebno soliti. Ukoliko su šnicle dovoljno tanke aroma i sokovi koje će ispustiti buđola tokom pečenja učinit će meso dovoljno slanim i vrlo sočnim.

Sastojci

  • 1velika pileća prsa
  • 1poriluk
  • sol, papar, list peršina, kopar, svježi bosiljak
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 4šnite buđole