Trudnoća.hr > Rižota > Pileći rižoto s gljivama

Pileći rižoto s gljivama

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Škrob riže već se u ustima pomoću sline pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje. Brzo oslobađa energiju i pozitivno djeluje na crijevnu floru.

Priprema

  1. Na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Nakon nekoliko minuta dodajte naribanu mrkvu.

  3. Kada mrkva omekša dodajte i naribanu tikvicu.

  4. Kada tikvica pusti vodu dodajte nasjeckane gljive i sve zajedno pirjajte dok voda ne ispari.

  5. Potom dodajte rižu i zalijte temeljcem po želji ili vodom i dodajte sol i papar po želji.

  6. Kuhajte dok riža ne bude gotova.

  7. Na kraju dodajte malo maslaca, pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo.

Savjet

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta.

Sastojci

  • 1čajna šalica riže
  • 1glavica crvenog luka
  • 1mrkva
  • ½tikvice
  • 100 gšampinjona ili bukovača
  • sol, papar, list peršina
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca