Trudnoća.hr > Prilozi > Pečena cikla

Pečena cikla

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

40 min.

Ocjeni recept

Cikla je korisna u liječenju slabokrvnosti, osobito kod djece i mladih. Pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Priprema

  1. Ciklu ogulite i izrežite na krupnije kocke. Dodajte sol, naribani đumbir, med, aceto, maslinovo ulje i istrganu grančicu ružmarina i 3 režnja češnjaka u ljusci.

  2. Dobro promiješajte i stavite peći na 220°C 30 min poklopljeno. Povremeno provjerite ciklu i promiješajte kako se ne bi zagorila.

  3. Potom maknite poklopac i pecite još desetak minuta kako bi se cikla zapekla sa svih strana.

  4. Pečenu ciklu žlicom izvadite u keramičku posudu za posluživanje. Odvojite ružmarin i češnjak.

  5. Pečeni češnjak protisnite iz ljuske, zgnječite vilicom i pomiješajte sa ostatkom ulja i aceto balsamica u posudi u kojoj se cikla pekla. Smjesi dodajte nekoliko kapi limunova soka, prstohvat soli, prelijte preko cikle i poslužite uz neko mesno jelo.

Savjet

Ružmarin u ovom receptu možete zamijeniti nekim drugim začinom koji vam više odgovara, no imaju na umu da bi svježi origano ili bosiljak mogli zagoriti, te ukoliko se odlučite za neki od tih začina pecite ciklu na nešto nižoj temperaturi, ali produžite trajanje pečenja.

Sastojci

  • ½ kg cikle
  • 1žlica meda
  • 1čajna žličica soli
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 2žlice aceto balsamica
  • 1grančica ružmarina
  • 1žlica naribanog đumbira
  • 3režnja češnjaka