Trudnoća.hr > Deserti > Paprenjaci

Paprenjaci

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Ovaj starinski recept nikada ne izlazi iz mode, stoga prisjetite se djetinjstva uz miris pečenih paprenjaka!

Priprema

  1. Med, margarin i šećer kuhajte dok se šećer ne otopi.

  2. Maknite sa vatre i ostavite da se smjesa malo ohladi.

  3. Dodajte smjesu u prosijano brašno.

  4. Postepeno dodajte žumanjke, mljeveni cimet, klinčić i papar.

  5. Na kraju dodajte sodu bikarbonu.

  6. Mijesite dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

  7. Smjesu razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi ili oblikujte rukama u kuglice koje ćete na plehu lagano otisnuti prstom.

  8. Pecite na 180 stupnjeva dok ne počnu dobivati boju, ovisno o veličini keksića.

Savjet

Ako se odlučite za oblik kuglica proces bi mogao biti nešto brži jer nećete morati brašniti podlogu i valjati keksiće, no u tom slučaju obratite pažnju kako kuglice ne bi bile različite veličine kako bi se jednolično ispekle.

Sastojci

  • 250 g meda
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 700 g brašna
  • cimet, klinčić
  • papar
  • 2žumanjka
  • 1/2 žličice soda bikarbone