Trudnoća.hr > Prilozi > Njoki bez krumpira

Njoki bez krumpira

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Za njoke vam ne treba uvijek krumpir! Pokušajte napraviti ove zdrave njoke i uživajte u izvrsnom okusu uz odabrani prilog.

Priprema

  1. Vodu stavite na štednjak, dodajte sol i maslac.

  2. Kada je voda vruća dodajte pola količine brašna miješajući pjenjačom kako se ne bi napravile grudice.

  3. Kuhajte oko 2 minute uz stalno miješanje kako smjesa ne bi zagorila.

  4. Maknite ju sa vatre i prebacite na radnu plohu na preostalu količinu brašna.

  5. Žlicom raširite smjesu kako bi se brže ohladila.

  6. Kada je smjesa dovoljno rashlađena da ju možete rukama mijesiti dodajte maslinovo ulje i jaje.

  7. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu koja se ne lijepi za prste. Ukoliko vam je ostalo još brašna na podlozi iskoristite ga za posipavanje prilikom oblikovanja njoka.

  8. Najjednostavnije oblikujte njoke tako da smjesu podijelite u 4 kugle.

  9. Potom svaku kuglu lagano valjajte prstima kako bi dobili tanki prutić jednake debljine.

  10. Tijesto režite nožem ili koncem na duljini 1,5 do 2 centimetra.

  11. Njoke kuhajte u uzavreloj vodi uz dodavanje malo ulja i soli dok ne isplivaju na površinu.

  12. Gotove njoke prije kuhanja možete i zamrznuti te koristiti kada vam zatrebaju.

  13. U tom slučaju njoke rasporedite na plastičnoj podlozi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač.

  14. Kada su njoki u potpunosti smrznuti prebacite ih u vrećice za smrzavanje i vratite u zamrzivač. Ovako će njoki ostati odvojeni i prilikom korištenja smrznute ih odmah stavljajte kuhati.

  15. Kod kuhanja smrznutih njoka produžite vrijeme kuhanja na 2 minute nakon što isplivaju na površinu.

Sastojci

  • 700 g brašna
  • 1 žlica soli
  • 1jaje
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 600 ml vode