Trudnoća.hr > Rižota > Lažni rižoto sa špinatom

Lažni rižoto sa špinatom

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

20 min.

Ocjeni recept

Iza ovog naziva „lažni“ rižoto krije se jedan vrlo zdrav osnovni sastojak, a to je kvinoja. Naravno, ukoliko ste više za tradicionalnu verziju rižota, uvijek ga možete pripremiti sa rižom ili prosom.

Priprema

  1. Na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Kada luk dobije boju dodajte kvinoju i vodu ili povrtni temeljac i sol i papar po želji.

  3. Kuhajte dok kvinoja ne bude gotova.

  4. U drugoj posudi stavite špinat da se kuha dok ne povene (oko 5 minuta), a potom ga zajedno sa malo vode stavite u blender i izmiksajte u pire.

  5. Dodajte pire u kvinoju i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.

  6. Na kraju dodajte malo maslaca, pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo uz dodatak ribanca.

Savjet

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta kako bi se izlučio škrob.

Sastojci

  • 1čajna šalica kvinoje
  • 500 gsvježeg špinata
  • 1glavica crvenog luka
  • sol, papar, list peršina
  • 2žlice maslinovog ulja
  • 1žlica maslaca
  • 2žlice sira ribanca