Trudnoća.hr > Rižota > Juneći rižoto

Juneći rižoto

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

50 min.

Ocjeni recept

Kako bi učinili uslugu svome zdravlju bijelu rižu zamijenite onom integralnom koja sadrži znatno više vlakana te će vas duže držati sitima. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Priprema

  1. Na ulje i maslac stavite pirjati nasjeckani luk.

  2. Kada luk dobije boju dodajte meso nasjeckano na kockice. Kada se meso preprži doliti mesnog ili povrtnog temeljca. Pirjati dok meso ne omekša, a zatim dodati rižu i temeljac po potrebi, sol i papar.

  3. Kada je riža kuhana, pospite nasjeckanim listom peršina i poslužite toplo uz neku osvježavajuću salatu.

Savjet

Kako bi dobili kremast rižoto pred kraj kuhanja energičnije miješajte nekoliko minuta kako bi se izlučio škrob.

Ukoliko želite da vam kockice mesa budu što sitnije nasjeckane stavite komad mesa u zamrzivač na 20-ak minuta da se meso stegne. Tada će ga biti mnogo lakše rezati. Naravno, ako je meso bilo u zamrzivaču narežite ga kada se tek na pola odmrzne.

Sastojci

  • 1čajna šalica riže
  • 250 gjunetine bez masnoće
  • 1glavica crvenog luka
  • 1mrkva
  • sol, papar, list peršina
  • 1žlica ulja
  • 1žlica maslaca