Trudnoća.hr > Juhe > Juha od gljiva

Juha od gljiva

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

30 min.

Ocjeni recept

Lagana juha koju svi obožavaju! Kremastog i prepoznatljivog okusa idealna je prije većeg obroka.

Priprema

  1. U posudu na žlicu maslinovog ulja stavite nasjeckani luk.

  2. Kada luk poprimi boju, dodajte narezane gljive.

  3. Kada gljive puste vodu i proprže se malo, dodajte vodu.

  4. Dodati sol, papar i muškatni oraščić po želji i kuhati oko ½ sata, ako su gljive kuhane, izmiksati štapnim mikserom.

  5. Potom juhu vratite na vatru, dodajte vode ako je potrebno razrijediti i 2 dcl vrhnja za kuhanje.

  6. Ukoliko želite da juha bude gušća, a ne želite miksati komadiće gljiva, dodajte žlicu do dvije škrobnog brašna.

  7. Prokuhajte nekoliko minuta i juha je gotova.

Savjet

Ukoliko koristite vrganje koji su skuplja vrsta gljiva, kombinirajte ih sa šampinjonima ili bukovačama koji imaju znatno neutralniji okus i neće prevladati nad okusom vrganja.

Ako želite osjetiti komadiće gljiva u juhi, odvojite dio gljiva prije miksanja ili odvojite dio gljiva dok su još sirove, nasjeckajte na sitne kockice i prepržite na malo ulja te taj dio gljiva koristite ujedno i kao dekoraciju.

U suprotnom, juha se može poslužiti uz prepečene kockice aromatiziranog kruha.

Sastojci

  • 20-30 dkg gljiva (šampinjoni, vrganji ili bukovače- moguće kombinirati)
  • 1glavica crvenog luka
  • voda
  • sol, papar
  • 1žlica maslinovog ulja
  • po želji: 2 dcl vrhnja za kuhanje