Trudnoća.hr > Grickalice > Hrskavi i aromatični slanutak

Hrskavi i aromatični slanutak

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

10 min.

Ocjeni recept

Slanutak je vrlo zahvalna namirnica jer je dostupan tokom cijele godine i stajanjem u suhom obliku ili konzerviranom ne gubi na svojim korisnim svojstvima. Stajanjem slanutak postaje sve tvrđi te će i vrijeme kuhanja u tom slučaju biti duže.

Priprema

  1. Slanutak ostavite da se moči u vodi preko noći. Slijedeći dan ga skuhajte, procijedite i ostavite da se potpuno osuši.

  2. U zdjelu stavite maslinovo ulje, sol, papar i crvenu papriku, dobro promiješajte te dodajte osušeni slanutak.

  3. Rukama dobro izmiješajte kako bi začini obložili cijelu količinu te potom rasporedite po masnom papiru. Grančicu ružmarina istrgajte preko raspoređenog slanutka i stavite peći na 200°C oko 30 minuta. Nekoliko puta tokom pečenja protresite slanutak kao bi se malo okrenuo kako ne bi izgorio.

  4. Kada slanutak poprimi gana boju i na dodir izvana poprimi hrskavu koricu, gotov je.

  5. Ostavite ga da se ohladi na masnom papiru, a potom poslužite.

Savjet

Kod odabira začina u ovom receptu ostavljeno vam je mnogo prostora za eksperimentiranje. Papriku možete zamijeniti curryjem, umjesto maslinovog ulja možete upotrijebiti lješnjakovo, sezamovo ili kikiriki ulje koji će već u samom početku izrade promijeniti sam okus grickalice.

Sastojci

  • 200gslanutka
  • sol, papar
  • 1žlica crvene paprike (po želji, slatka ili kombinacija slatka-ljuta)
  • 1grančica ružmarina
  • 2žlice maslinovog ulja