Trudnoća.hr > Deserti > Heljda sa voćem

Heljda sa voćem

Zahtjevnost

Vrijeme pripreme

20 min.

Ocjeni recept

Heljda je idealan izbor za zdrav doručak, dodatak varivima i gustim juhama, a ujedno može poslužiti i kao lagana večera. Poznata je po vrlo niskom glikemijskom indeksu zbog čega će vas dugo držati sitima.

Priprema

  1. U posudu stavite 2 šalice heljde i potopite ju u vodi te ostavite preko noći, kako bi omekšala, a time ćete skratiti vrijeme kuhanja.

  2. Prije kuhanja heljdu dobro isperite, dolijte dovoljno vode da prekrije heljdu i stavite kuhati.

  3. Kako heljda popije dosta vode, tokom kuhanja ako je potrebno, dolijte još.

  4. Nakon 15-ak minuta probajte heljdu, ako je omekšala, dodajte sušeno voće.

  5. Ukoliko želite pripremati kombinaciju sa svježim voćem dovoljno ga je dodati na samom kraju kada je heljda već poslužena u zdjelice.

  6. Kada je heljda kuhana maknite ju sa vatre i dodajte 2 dcl mlijeka te pustite nekoliko minuta da se mlijeko upije.

  7. Ukoliko se odlučite za kombinaciju sa čokoladom, potrebno ju je dodati nekoliko minuta prije nego heljdu skinete s vatre.

  8. Uz kombinaciju sa čokoladom možete u gotovu kašu dodati izgnječenu bananu.

Savjet

Ukoliko u kašu dodajete sušeno voće, obično je samo po sebi dovoljno slatko pa vam neće biti potrebni dodatni zaslađivači.

Prije posluživanja kašu probajte, pa dodajte žlicu meda ili malo stevije ukoliko je potrebno.

U kombinaciji sa svježim voćem i čokoladom će vjerojatno biti potrebno dodatno zasladiti kašu.

Sastojci

  • 2šalice heljde (od 2 dcl)
  • voće (svježe ili sušeno)
  • 1žlica meda ili stevije
  • po želji: 1 rebro čokolade za kuhanje
  • voda
  • 2 dclmlijeka