Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Zašto su Kegelove vježbe važne za (buduće) mame?

Zašto su Kegelove vježbe važne za (buduće) mame?

Izvor fotografije: Press

Već znate da trudnoća i porod imaju velik utjecaj na vaše tijelo, te je stoga vrlo važno brinuti se o svom zdravlju i prije trudnoće i nakon poroda.
Ispravna prehrana, uredan ciklus spavanja (koliko će to kasnije biti moguće), kontrola tjelesne težine sastavni su i važan dio oporavka od poroda. No jednako je važno, ali vrlo često zanemareno, vratiti mišiće u prijašnje stanje. Osobito mišiće zdjeličnog dna, a za to ne postoji drugi način nego izvođenje Kegelovih vježbi.

Mišići dna zdjelice odgovorni su za potporu svih zdjeličnih organa poput mjehura, maternice i crijeva, te pomažu u održavanju kontrole nad vršenjem nužde. Slabost mišića dna zdjelice može dovesti do inkontinencije ili čak prolapsa zdjelice.
Gotovo se 40% novih majki žali na curenje mjehura nakon poroda i polovica svih žena koje imaju djecu će doživjeti neki oblik prolapsa zdjelice.Hormoni tijekom trudnoće opuste ligamente i omoguće tijelu da se prilagodi bebi koju nosite. Ti ligamenti s vremenom, nakon dojenja, mogu očvrsnuti ali često su mnogo više istegnuti no što su bili. Tijelo tijekom poroda podnosi puno toga, te ne čudi što se teško vraća u prijašnje stanje.
Nakon poroda mišići dna zdjelice mogu biti oslabljeni ili oštećeni od guranja, a mišići maternice, grlića maternice i vagine mogu se rastrgati tijekom poroda. U nekim slučajevima, liječnik će možda morati napraviti epiziotomiju kako bi smanjio oštećenja. Sve treba zaliječiti i te je mišiće potrebno ojačati kako bi se izbjegli dugoročni zdravstveni problemi.
Kegelove vježbe mogu povećati cirkulaciju krvi u tom području te potaknuti zacjeljivanje, te omogućuju fleksibilnost novog tkiva.

Gdje početi?

Kegelove vježbe jedno su od najjednostavnijih rješenja za neke vrlo česte probleme, ali nažalost gotovo 50% žena ne zna izolirati ispravne mišiće za Kegelove kontrakcije.

KegelSmart_in_hand5294cc7b407faf6e3fe38b2b5abb371b

Švedska tvrtka Intimina™ osmislila je revolucionarni uređaj KegelSmart™ – najjednostavniji i najpametniji uređaj za izvođenje Kegelovih vježbi iz udobnosti vlastitog doma. Uređaj korisnicu vodi kroz vježbe, baš poput osobnog trenera, te pomaže pri jačanju mišića zdjeličnog dna. U samo 5 minuta vježbanja dnevno, žene napokon sa sigurnošću mogu znati da izvode Kegelove vježbe potpuno ispravno.
KegelSmart™ uz pomoć dodirnih senzora prepoznaje snagu mišića zdjeličnog dna, te prema tome postavlja početnu razinu vježbanja i određuje vrstu treninga koji će pružiti najbolje rezultate. Uređaj prati korisnicu  kroz svaku kontrakciju mišića i omogućuje joj da steže i opušta mišiće dna zdjelice u određenim vremenskim intervalima, bez dodatnog brojanja.
Napredak je jednostavno pratiti, budući uređaj bilježi jačinu kontrakcija, od najslabije do veoma jake (1-5) a njegov savršeni dizajn pruža dovoljan otpor mišićima i pomaže korisnicama pri ispravnom izvođenju vježbi.
Izrađen je od medicinskog silikona nježnog na dodir, omogućava jednostavno izvođenje vježbi, siguran je za korištenje i potpuno prilagođen potrebama svake žene individualno.
Dizajniran uz pomoć INTIMINA™ tima liječnika, koji uključuje ginekologe i stručnjake na području zdjeličnog dna, KegelSmart™ je inovativni uređaj koji će u potpunosti promijeniti živote mnogih žena.

Preporučena MPC: 599,00 kn

Uskoro u ljekarnama.