Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Zašto su dodaci prehrani toliko važni u životu svake trudnice?

Zašto su dodaci prehrani toliko važni u životu svake trudnice?

Izvor fotografije: Press

Tijekom trudnoće rast i razvoj djeteta ovisi o hranjivim tvarima koje majka unosi u svoj organizam. Zbog toga je to razdoblje, kao i razdoblje dojenja, s nutritivnog aspekta iznimno važno, a zahtjevi koji se stavljaju pred majku – vrlo izazovni.

Žene često zanemaruju period u kojem se pripremaju za nadolazeću trudnoću, a postizanje i održavanje adekvatnog nutritivnog statusa prije samog začeća od iznimne je važnosti i za majku i za novorođenče. Budućim majkama su nutritivnepotrebe znatno povećane tijekom same trudnoće i dojenja, tako da su njihove adekvatne zalihe od iznimne važnosti jer osiguravajutemelj zdrave trudnoće i postporođajnog perioda. Dokazano je da se kod onih žena koje na vrijeme počnu uzimati nužne nutrijenterjeđe javlja anemija, umor i brojne druge tegobe svojstvene trudnoći. Također, njihova djeca imaju veće šanse da će biti dobroga zdravlja, dobro jesti, optimalno rasti, biti bistri i komunicirati s okolinom.

Unos folne kiseline od iznimnog je značaja i prije same trudnoće

 Folna kiselina jevitamin B skupine koji ima iznimnu važnost u prevenciji malformacija ploda odnosno oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. No, ono što se često zaboravlja naglasiti jest važnost uzimanja folne kiseline i prije trudnoće jer se problemi s neuralnom cijevi pojavljuju vrlo rano u embrionalnom razvoju, negdje između 17. i 30. dana nakon začeća Naime, folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNA i sintezi proteina u svim stanicama što je od osobite važnosti od samog trenutka začeća, a mnoge žene ne znaju da su u drugom stanju do šestog ili čak osmog tjedna trudnoće. Nažalost, i istraživanja pokazuju da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja – prije nego što shvate da su trudne. A upravo je to vrijeme kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti jer je niska razina folata majke prepoznata kao čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Preporuka, koju nipošto ne smijemo zanemariti je12 tjedana prije trudnoće započeti s primjenom prenatalnih pripravaka koji, među ostalim, osiguravaju 400 μg folne kiseline, poželjno kao kombinacija aktivnog oblika folata (5 – MTHF) i folne kiseline.

Općenito, svim ženama reproduktivne dobi savjetuje se redovan unos folne kiselinu u obliku dodataka prehrani zbog velikog broja neplaniranih trudnoća. Zbog bitne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa, savjetuje se da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima koriste dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline svaki dan. Prenatalni pripravci krojeni su upravo za potrebe trudnice i prate povećane potrebe na hranjivim tvarima koje je teško osigurati prehranom tijekom cijele trudnoće. Stoga je iznimno važno  tijekom cijele trudnoće, ali i perioda dojenja koristiti kvalitetne prenatalne pripravke. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su veće tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je njihov dodatan unos putem prenatalnih pripravaka u tom razdoblju od posebne koristi. Trudnicama i dojiljama vegetarijankama, aosobitovegankama se preporučuje  dodatak vitamina B12, kako bi imale dovoljnu zalihu ovoga vitamina za prijenos fetusu u svrhu sprječavanja zaostatka u razvoju. Uz folnu kiselinu, danas je prepoznato nekoliko temeljnih nutrijenata koje bi prenatalni pripravci trebali osigurati i to u adekvatnim dozama.

Na listi „ključnihnutrijenata“ za zdravu trudnoću i dojenje nalaze se i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), vitamini B6, B12, vitamin D te željezo, jod i magnezij.

Pripravci koji u istom dozirnom obliku sadrže više bitnih nutrijenata imaju prednost zbog praktičnosti primjene – primjerice, pripravak koji osigurava potrebnu dozu omega-3 masnih kiselina (barem 250 mg), folne kiseline (barem 400 µg) te glavninu vitamina i željeza, osigurat će prijeko potrebne nutrijente u praktičnom obliku. Dodatni kalcij i magnezij obično se moraju osigurati iz zasebnih pripravaka budući da su dnevno preporučene doze poprilično visoke i iznose 375 mg za magnezij.Dodatnih 300 – 600 mg povećanih potreba za kalcijem,ovisno o prehrambenim navikama trudnice ili dojilje, lako se može nadomjestiti prehranom (1 šalica obranog mlijeka ili jogurta sadrži 488 mg kalcija)

 

Almagea® PRENATAL OMEGA3+ pomaže pripremiti tijelo na trudnoću te u delikatnom razdoblju same trudnoće i dojenja pomaže zadovoljiti povećane potrebe za pojedinim esencijalnim nutrijentima. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. DHA (dokozaheksaenska kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života uvjetno esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njezinog dodatnog unosa. Također, formulacija je bogata željezom koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te zadovoljava potrebe trudnica i dojilja za vitaminima B6, B12, D, E i jodom.

Kapsule ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene ni GMO sastojke, nemaju specifičan „riblji okus i miris“ te su blage za želudac.

 

Način primjene: Dva puta dnevno po jedna kapsula, uz obroke. Upozorenje: Ne preporučuje se osobama alergičnima na ribu i morske plodove.

Almagea PRENATAL OMEGA3+ dodatak prehrani dostupan je za kupnju u svim ljekarnama i preko Almagea web shopa.