Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Vodič za sigurno ljeto Vaše bebe

Vodič za sigurno ljeto Vaše bebe

Izvor fotografije: Press

Pet savjeta kako bebu zaštititi od sunca

Svi ljetoljupci i veliki obožavatelji lubenica i dinja, mirisa kokosa na plaži (a možda i koktela u rukama), konačno dolaze na svoje. Nestabilne vremenske uvjete zamijenili su dugi i topli dani koji nas mame na boravak vani. Boravak na otvorenom zacijelo vole i naši najmlađi, a kako bi on bio siguran, važno je bebu zaštititi od sunca jer je koža djeteta osjetljivija i tanja što je dijete mlađe.
dm vam u tome želi pomoći pa je pripremio mali vodič s najvažnijim savjetima kako bebi osigurati sigurno i toplo ljeto, koji možete proučiti u nastavku.

slika 2

  1. Djecu do šest mjeseci ne treba izlagati suncu (no, to ne znači da bebe trebaju biti zatvorene cijelo vrijeme).

Sunce svakome od nas dobro dođe, kako velikima, tako i malima, jer potiče stvaranje vitamina D. Ipak, smatra se da je bebina koža i do deset puta tanja od kože odrasla čovjeka zbog čega može puno lakše izgorjeti. Zbog toga dijete do šest mjeseci ne bismo trebali izlagati suncu, a preporučljivo je da dijete do tri godine ne boravi na izravnom suncu. Pri tome ne treba strahovati da dijete neće „uhvatiti“ sunca, odnosno osigurati si dovoljnu količinu vitamina D ako ne boravi na izravnom suncu budući da je dijete s nama i dok obavljamo svakodnevne aktivnosti.

  1. Izbjegavajte sunce od 9 do 16 sati.

Svega nekoliko minuta na suncu i koža djeteta može izgorjeti. Zato se preporučuje izbjegavati sunce u razdoblju između 9 i 16 sati kada je suncevo zračenje najjače. Naime, naša koža pamti negativne učinke sunca, a njihova najveća akumulacija događa se upravo tijekom djetinjstva i adolescencije. Podaci pokazuju kako je veća  učestalost malignog melanoma među osobama koje su u djetinjstvu i mladosti zadobile sunčane opekline.

  1. Poželjna je lagana odjeća za boravak na otvorenom, kapa sa širokim obodom na glavi i sunčane naočale.

Budući da tamnije boje više privlače sunčevu svjetlost, svoju bebu obucite u svjetliju odjeću gusto tkanih materijala (npr. traper), a poželjno je da odjeća prekriva ruke i noge. Možete izabrati i odjeću s UV zaštitom, proizvedenom od posebnih materijala s faktorom zaštite. Ovakva odjeća svojim izgledom ne odskače od druge odjeće, a stupanj njene zaštite računa se kao UPF faktor (pokazuje koju količinu UV zračenja odjeća propušta do tijela). Minimalni UPF faktor je 15, a želimo li što bolju zaštitu, potrebno je birati odjeću s većim zaštitnim faktorom. Bebi nataknite i kapu (šešir) širokog oboda kako biste zaštitili njeno lice, uši i vrat, a oči zaštitite sunčanim naočalama.

Atraktivne, a pritom povoljne dječje sunčane naočale, možete pronaći i među dm robnom markom Sundance koje imaju 100-postotnu UV zaštitu te su anatomski prilagođene nošenju na dječjoj glavi.

  1. Korištenje krema za sunčanje – da, ali kod beba starijih od tri mjeseca

Zbog mogućnosti iritacija, ne preporučuje se nanošenje krema sa zaštitnim faktorom na bebe mlađe od tri mjeseca (sjetite se kako dijete do šest mjeseci uopće ne bi trebalo izlagati izravnom suncu). Kremom sa zaštitnim faktorom bebe mažite nakon što navrše tri mjeseca, a to činite i kada je beba u hladu, ali i kada je oblačno jer i tada UV zračenje dopire do djece. Kad je riječ o odabiru SPF faktora, bebe mažite visokim faktorom zaštite, primjerice 30 i više.

slika 3

Dječja krema za sunčanje s SPF faktorom 50 – što je dijete mlađe, faktor zaštite treba biti viši.

Kako bi se krema dobro upila, preporučuje se da ju nanesete sat vremena (do pola sata) prije izlaska na sunce. Nanošenje kreme ponovite svakih sat vremena kod djece mlađe od tri godine, odnosno svaka dva sata kod starije djece. Potrebno je dijete namazati nakon svakog kupanja, pri čemu ne smijemo izostaviti uške, stražnji dio vrata i usnice.

  1. Redovit unos tekućine – obavezan!

Za siguran boravak bebe na suncu potrebno je osigurati joj i dovoljno tekućine. Naime, zbog ljetnih vrućina, bebe dodatno gube vlagu i znojenjem. Zato je potrebno dati joj tekućine svakih pola sata kako biste spriječili dehidrataciju, a prehranu bebe preporučljivo je obogatiti i voćem.

slika 4

Tijekom boravka Vaše bebe na suncu nemojte zaboraviti i na tekućinu! babylove voda za bebe idealna je za utaživanje žeđi ili miješanje sa sokovima.