Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Važnost ugljikohidrata u dohrani bebe

Važnost ugljikohidrata u dohrani bebe

Ugljikohidrati su osnova prehrane jer su upravo namjernice te skupine bogate šećerima i škrobom, temeljnim izvorom energije za ljudski organizam. Oni su i glavna „hrana“ za mozak, stoga je jasno da se prehrana bez voća, povrća, žitarica i mahunarki jednostavno ne može zamisliti.

Voće i povrće namirnice su izrazito visokog nutritivnog sastava. Njihova je glavna uloga u ljudskoj prehrani bogatstvo vitamina i minerala. Osim toga, voće i povrće sadržavaju i razmjerno visok udio dijetalnih vlakana, osobito onih topljivih u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vaše bebe.

Nastavite čitati članak niže...

SAVJET: Voće i povrće preporučuje se dobro oprati i prokuhati. Dva su razloga kuhanja:

  • dezinfekcija – uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na/u voću i povrću te
  • povećavanje probavljivosti – termička obrada raskida čvrste veze unutar strukture namirnice, stoga ta djelomična razgradnja teže probavljivih hranjivih tvari omogućava lakšu i bolju probavu vlaknima bogatih namirnica.

Mahunarke su bogate bjelančevinama, složenim ugljikohidratima i vlaknima. U tu skupinu spadaju mahune, slanutak, soja i grašak koje se smatraju nešto lakše probavljivim vrstama, dok su grah i leća teže probavljive. Mahunarke kao kašicu nutritivno je najbolje kombinirati sa žitaricama jer takvim nemesnim obrokom dijete može dobiti potpuni aminokiselinski profil.

Mnogima prva kašica… žitarice!

I odraslima i onima najmanjima žitarice su temelj prehrane. Izvor su lako dostupne i dobro iskoristive energije te nam je njihova prisutnost u prehrani vrlo važna. Tradicionalno su među prvim žitaricama koje se uvode u dohranu dojenčeta riža, kukuruz, zatim pšenica te zob, proso, ječam i raž, ali danas osim navedenih žitarica, koje se uobičajeno koriste u prehrani našeg podneblja, sve popularnije postaju i one nešto manje poznatog imena i porijekla, pseudožitarice, tj. heljda, amarant i kvinoja, nutricionistički zanimljive zbog aminokiselinskog sastava i bogatog sadržaja mikronutrijenata.

Nove Lino kašice zadovoljavaju nutritivne zahtjeve najnježnijeg uzrasta djece. Sigurne su i praktične za prve obroke vaših beba, čak i izvan kuće, te sadrže visok udio voća.  U asortimanu se nalaze voćne kašice, voćno-žitne kašice te voćne kašice sa sirom, ukupno 13 različitih okusa koje mališani obožavaju, a roditelji rado odabiru zbog izvrsnog nutritivnog sastava i provjerene kvalitete. Ne sadrže gluten i dodane šećere, izvor su vitamina i minerala te lako probavljive i hranjive. Otkrijte cijelu paletu okusa koje je Lino pripremio za vašu bebu.