Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Uzimanje željeza u trudnoći

Uzimanje željeza u trudnoći

Izvor fotografije: Press

Nedostatak željeza smatra se jednim od najčešćih nedostataka nutrijenata u trudnoći, a uzimanje željeza i folne kiseline u obliku dodataka prehrani pokazalo se kao poželjan način kako poboljšati rezerve željeza u organizmu i smanjiti rizik od pojave anemije.

Stoga su znanstvenici odlučili ispitati učinak uzimanja željeza kao dodatka prehrani u trudnoći, u obliku samostalnog dodatka prehrani, u kombinaciji s folnom kiselinom ili u kombinaciji s različitim vitaminima i mineralima. Istraživanje je obuhvaćalo detaljnu analizu 60 istraživanja iz Cochraneove baze te je uključivalo podatke sveukupno 27 402 žene.

Koristeći Cochraneove standardne kriterije, uspoređen je učinak dnevnog uzimanja dodataka prehrani koji sadrže željezo s dodacima koji ne sadrže željezo, odnosno s placebom. Rezultati su pokazali da su žene koje su uzimale željezo u obliku dodataka prehrani imale manje šanse da rode djecu s malom porođajnom težinom (manje od 2500 g).  Također, preventivno uzimanje željeza u trudnoći smanjilo je rizik od anemije za 70%, odnosno nedostatka željeza za 57%.

Znanstvenici su zaključili da je svakodnevno uzimanje dodataka prehrani s željezom tijekom trudnoće učinkovit način za smanjenje rizika od niske porođajne težine, odnosno razvoja anemije ili nedostatka željeza kod majke.

Prenatas je inovativni proizvod iz PharmaSa koji osim spomenutog željeza u obloženom obliku, sadrži aktivni oblik folne kiseline – 5 – metiltetrahidrofolat. Također, sadrži i vitamine B6, B12, C, D3 te bakar, cink, jod, magnezij i kalcij, a preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.

http://prenatas.hr/

Izvor:

Peña-Rosas,JP, De-Regil, LM, Dowswell, T,E Viteri, F (2012) Daily oral iron supplementation during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev 12: CD004736.