Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Upala i krvarenje desni u trudnoći

Upala i krvarenje desni u trudnoći

Tijekom trudnoće moguća je osjetljivost desni i krvarenje koje se javlja uslijed hormonalnih promjena. To nikako ne smije biti obeshrabrujuće – dapače, zube i rub desni treba unatoč krvarenju četkati laganim kružnim pokretima što je moguće mekanijom četkicom.

No, u ustima postoje mjesta koja nije moguće doseći čak i s najkvalitetnijom zubnom četkicom – prostori između zuba (međuzubni prostori). Upravo ti prostori su mjesta gdje se zubne naslage najviše nakupljaju te ako nisu temeljito očišćene razvijaju svoje štetno djelovanje. Samim time dovode do krvarenja i upala desni, s mogućnošću razvoja ozbiljne parodontalne bolesti i utjecaja tih bakterija na zdravlje cijelog organizma. Neadekvatna oralna higijena dovodi do pojave zubnog karijesa i upalnih bolesti parodonta (gingivitis i parodontitis). Parodontitis kod trudnice može uzrokovati prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu djeteta, stoga treba pripaziti na redovitu i pravilnu oralnu higijenu u ovom osjetljivom razdoblju.

Nastavite čitati članak niže...

 Pravilna i redovita međuzubna higijena

 Krvarenje zubnog mesa česta je pojava kod trudnica te je iznimno važno da tijekom trudnoće održavate i međuzubnu higijenu. Ako ste među onima koji se brinu o svom oralnom zdravlju koristeći konac u međuzubnim prostorima, moramo vas razočarati. Vrlo često, dobra namjera temeljitog čišćenja prostora između zuba sa zubnim koncem dovodi do ozljede. Ukoliko konac koristite previše energično, njegova nit urezuje se u desni. Osim ozljede, takvo oštećenje desni potiče infekciju, jer se štetne bakterije mogu duže zadržati u nastalim oštećenjima. Također, konac može biti dobro rješenje kod prednjih zuba, koji imaju uske međuzubne prostore. Ali svi ostali zubi su anatomski oblikovani tako da se prostori između njih ne mogu očistiti sa zubnim koncem, zbog čega zubne naslage zaostaju u tim područjima i dolazi do krvarenja desni i upale.

rsz_21rsz_1slika_1

 

 Kriteriji za odabir kvalitetne međuzubne četkice

 Međuzubna četkica nužno je sredstvo u očuvanju zdravlja zuba i desni, no kakva ona zaista mora biti?

Svaka međuzubna četkica sastoji se od žičane jezgre oko koje se nalaze vlakna, a fiksirana je na manjem ili većem držaču. Vlakna četkice trebaju biti mekana i tanka, dovoljno dugačka, da ne ozlijede desni i da potpuno ispune cijeli međuzubni prostor, učinkovito uklanjajući zubne naslage. Drugo, čvrsta žičana jezgra je prioritet, kako bi se spriječilo njezino pucanje prilikom ulaska i izlaska iz tog delikatnog prostora. Ali opet, osim čvrstoće, žičana jezgra mora biti istodobno vrlo tanka i savitljiva kako bi se prilagodila i užim međuzubnim prostorima, bez traume desni i bez pucanja. Upravo se tim bitnim načelima vodila i švicarska tvrtka Curaden Int. Te davnih 70-ih godina stvorila Curaprox CPS liniju međuzubnih četkica, koja u potpunosti pokriva sve potrebe međuzubne njege. Za najveći dio potreba korisnika u svakodnevnoj higijeni razvijena je linija „prime“ s 5 različitih veličina međuzubnih četkica.

rsz_slika_2

 Prava veličina je bitna

Sve Curaprox CPS prime međuzubne četkice su napravljene od iznimno tanke kirurške CURAL® žice, no osim same strukture međuzubne četkice, vrlo je bitno odabrati i ispravnu veličinu četkice. Pošto se veličine međuzubnih prostora kod ljudi razlikuju, CURAPROX međuzubne četkice dostupne su u različitim veličinama. Idealno bi bilo da uz pomoć doktora dentalne medicine odaberete pravu veličinu za svaki međuzubni prostor. To je vrlo bitno zbog toga što četkica koja je premala ne može u potpunosti očistiti prostor između zuba, a pretjerano velika može oštetiti desni.

rsz_slika_3

 

Curaprox CPS prime međuzubne četkice imaju tanka, duga i mekana vlakna koja dosežu do najkritičnijih područja između zuba i u potpunosti ih nježno čiste, ne uzrokujući ozljede.

rsz_slika_4

 

 Kako koristiti međuzubne četkice?

Nakon odabira prave veličine, međuzubnu četkicu uvodimo u području papile (trokutić zubnog mesa između zuba). Uvođenje treba izvesti lagano i atraumatski. Ako međuzubna četkica zapne, treba promijeniti kut uvođenja. Kad je četkica uvedena napravi se jedan lagani pokret naprijed-natrag i čišćenje je gotovo. Nakon upotrebe međuzubnu četkicu potrebno je očistiti pod jakim mlazom vode.

Sama tehnika korištenja međuzubnih četkica u početku može izgledati komplicirano, ali jednom kada je savladate, postat će vrlo vrijedna vještina koja će vam pomoći da očuvate vaše zube čistima i zdravima tijekom cijelog života.

 1 trudnoća = 1 zub? Mit ili istina?

Mišljenje da se u trudnoći gube zubi odavno je napušteno. Današnja saznanja idu u prilog prevencije upalnih bolesti zubnog mesa, koje dovode do gubitka zuba. Redovitom i pravilnom oralnom higijenom spriječit ćete tu neugodnu i neželjenu pojavu u vašim ustima.

Značajna učestalost bolesti zuba kod trudnica nije povezana s iscrpljivanjem kalcija iz zuba kako se ranije mislilo, jer se kalcij u zubima nalazi u stabilnom spoju i beba ne može crpiti kalcij iz zuba. Uzroci za pojavu bolesti su sljedeći:

  • prečesta konzumacija hrane popodne i navečer (snižava pH vrijednost u ustima)
  • česta želja za kiselom i slatkom hranom (povećan rizik za tegobe)
  • jutarnje mučnine s povraćanjem (želučana kiselina topi caklinu)

Trudnoća nikako ne znači i gubitak zuba. Pravilnom i svakodnevnom zubnom higijenom tijekom tog osjetljivog razdoblja nećete izgubiti niti jedan zub.

www.albidus.hr

Nastavite čitati članak niže...