Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Ublažavanje simptoma prehlade u trudnoći

Ublažavanje simptoma prehlade u trudnoći

Izvor fotografije: Press

Hladniji dani donose brojne zimske radosti, ali često i dosadne prehlade koje nam, iako se čine bezazlene, mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života. Pojavom prvih simptoma prehlade često posežemo za raznim pripravcima i lijekovima koji obećavaju instantna rješenja. Ipak, trudnice bi takvo liječenje, trebale izbjegavati.

Za početak, važno je naglasiti važnost prevencije kako do prehlade ne bi ni došlo. Trudnice su posebno podložna i osjetljiva skupina jer kombinacija niske vanjske temperature i povišene razine progesterona smanjuje moć obrambenog sustava. Zato je važno pridržavati se osnovnih pravila poput redovitog pranja ruku, prozračivanja prostorija u kojima boravimo, dovoljnog unosa tekućine, minimalno osam sati sna te naravno dovoljan unos vitamina kroz prehranu. Ipak, prehladu nije uvijek moguće izbjeći pa se tako kod začepljenog nosa preporučuje inhalacija parom, bolno grlo će ublažiti voda s medom i limunom, a upaljeno smiriti grgljanje slane vode. I za prevenciju, ali i za liječenje prehlade, ako do nje ipak dođe, ono što je najvažnije je osnažiti imunitet. U tome su, posebno kad su trudnice u pitanju, dodaci prehrani od velike pomoći. Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala tijekom trudnoće, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta. Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea®PRENATAL OMEGA3+ dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA -važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminimaB6 i B12.

Dodatna je prednost što Almagea®PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci nalaze se u Licaps® DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene niti GMO sastojke.