Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Trudnoća i stres nisu prijatelji

Trudnoća i stres nisu prijatelji

Izvor fotografije: Press

Stres, riječ o koju stalno izgovaramo, stalno o njoj slušamo, a tako malo o njoj znamo. Stres opravdano nosi prefiks tihoga ubojice, a za vrijeme trudnoće zaista ga se potrebno kloniti. Naime, istraživanja pokazuju da je upravo stres u prošlosti i u aktualnoj trudnoći povezan s većom mogućnošću gubitka fetusa, odnosno porodom mrtvorođenčeta.

Neki od najčešćih „okidača“ stresa su preseljenje u nepoznatu sredinu, smrt bliske osobe, razvod ili pak gubitak posla odnosno financijska nesigurnost. Stres u nama izaziva tjelesne i emotivne promjene, loše se osjećamo, lošije izgledamo te se događaju razne biokemijske i endokrinološke promjene u organizmu. Upravo zato vrlo je važno uspostaviti ravnotežu u organizmu, prihvatiti situaciju, više si ugađati, odmarati, ostvariti još veću bliskost s partnerom i pripremiti se za roditeljstvo. Kako bi i majka i dijete bili što zdraviji, uz izbjegavanje stresa, postoji još cijeli niz faktora kojima možemo prevenirati eventualne komplikacije u trudnoći i nakon nje. Jedan od njih su svakako i nutrijenti koji jačaju imunitet majke i djeteta. S obzirom na to da ih ne možemo unijeti u organizam kroz raznovrsne namirnice u dovoljnim količinama, dodaci prehrani igraju značajnu ulogu kako bi imunitet majke, i uzročno posljedično djeteta, bio na zavidnoj razini.

Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta. Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® PRENATAL OMEGA3+: dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA – važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminima B6 i B12. Dodatna je prednost što Almagea® PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci nalaze se u Licaps® DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene niti GMO sastojke.