Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Trebamo li u trudnoći zaista jesti za dvoje?

Trebamo li u trudnoći zaista jesti za dvoje?

Izvor fotografije: Press

Koliko puta ste čuli kako se netko obraća trudnici rečenicom: „Ti moraš više jesti, pa sad jedeš za dvoje!“. Da, činjenica je da u svakoj trudnici raste novi život i ne, buduće majke ne moraju jesti za dvoje! Štoviše, energetski unos nije potrebno povisivati tijekom prvog tromjesečja trudnoće, u drugom tromjesečju preporučuje se unijeti tek dodatnih 300 kilokalorija (kcal) dnevno, dok u onom posljednjem 450 kcal. Naravno, sve to s pretpostavkom da je žena prije začeća bila normalne težine. Ukoliko je bila pothranjena ili imala prekomjernu težinu, svoj trudnički jelovnik treba kreirati u dogovoru s nutricionistom ili liječnikom. No, nije sve u kilokalorijama, najvažnije je koje namirnice unosimo u organizam te kada. Jer, primjerice 300 kcal ima i nekoliko keksića s čokoladom, ali i 150 grama piletine s povrćem na pari.

Nema potrebe objašnjavati što je bolje unijeti u organizam i od čega ćete biti siti, a nakon čega će vam uskoro trebati konkretan obrok. Trudnice često znaju reći kako žude za brzom hranom i slatkišima, a upravo bi nju trebalo izbjegavati te u organizam unositi što više nutritivno vrijednih namirnica. Preporučuje se sve ono nezdravo zamijeniti ukusnim alternativama poput pudinga od chia sjemenki, grčkog jogurta s medom ili čipsa s bademima. Doručak nipošto ne bi smio biti zanemaren, a ako slučajno na njega zaboravite, na to će vas vjerojatno podsjetiti žgaravica. Treba slušati svoje tijelo i unositi više manjih obroka kroz dan, u potpunosti eliminirati konzumaciju alkohola te smanjiti unos kofeina. Osim pravilnog izbora namirnica koje unosimo u organizam, dodaci prehrani također igraju veliku ulogu. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta. Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala tijekom trudnoće i dojenja, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® PRENATAL OMEGA3+ dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA -važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminimaB6 i B12.

Dodatna je prednost što Almagea® PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci nalaze se u Licaps® DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene niti GMO sastojke.