Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Što je CRP kod djece?

Što je CRP kod djece?

Topla i blago kišna jesen ‘idealna’ je za razvoj viroza, šmrcavih noseva i upala grla. No, je li nadolazeća navala prehlada ozbiljnija bakterijska upala i zahtjeva li liječničku intervenciju u vidu antibiotika ili je dovoljno ‘stisnuti zube i čekati da prođe?

 

Prije nego posegnete za antibioticima za vas ili vaše dijete, pokušajte prvo doznati tko je zapravo odgovoran za nastalu infekciju, bakterija ili virus. Jedan od učinkovitih pokazatelja uzročnika infekcije je mjerenje razine CRP-a (C-reaktivnog proteina) u krvi. To je vrlo osjetljiv laboratorijski biljeg upalnog odgovora organizma koji omogućuje rano prepoznavanje upale i praćenje odgovora organizma.

 

Koje su prednostima praćenja CRP-a i zašto je on značajan pojasnila je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Prilikom upalne reakcije organizma, kao što je bakterijska ili virusna infekcija, dolazi do oštećenje tkiva i time se stimulira oslobađanje specijalnih spojeva – citokina. Citokini djeluju u jetri na pojačano stvaranje niza proteina akutnog stanja, od kojih je jedan od najkorisnijih CRP. Dakle, što je upala jača, više je citokina, a ujedno je i viši CRP.


Sam CRP ima ulogu u obrambenom mehanizmu organizma – omogućava lakše obilježavanje štetnih tvari za njihovo uklanjanje iz tkiva i krvi. Također, značajno je što je CRP koristan kriterij (ali nije jedini) i za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcijanajčešće su vrijednosti CRP-a izrazito visoke kod bakterijske infekcije, a kod virusne su tek nešto iznad gornje granice referentnog intervala.

Prednosti određivanja CRP-a, kao biljega upalnog odgovora pred nekim drugim proteinima akutne faze su višestruke:

  • kratko vrijeme porasta – na odgovor CRP-a potrebno je čekati svega šest do osam sati, a najviše vrijednosti dostiže 48-72 sata nakon upale
  • značajna razlika vrijednosti ovog proteina kod zdravih osoba u odnosu na osobu kod koje su prisutna upalna stanja (vrijednosti mogu biti i 1000 puta veće od gornje granice referentnog intervala)
  • relativno kratko vrijeme poluživota ovog proteina u organizmu 2-4 sata, što je brže od pada broja leukocita ili sedimentacije.

 

Budući da visina CRP-a može biti vrlo visoka, poznavanje vrijednosti CRP-a omogućava procjenu napredovanja bolesti, a uočavanjem spuštanja njegovih vrijednosti može se jako dobro pratiti tijek liječenja, odnosno učinkovitost terapije (vrijednosti CRP-a relativno se brzo spuštaju u normalu). Upravo je to čini određivanje razine CRP-a značajnim; na taj je način moguće spriječiti nepotrebno uzimanje antibiotika, odnosno spriječiti uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika (odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim).

Važno je napomenuti, da s obzirom na to da je CRP zapravo protein bilo kakvog akutnog stanja, povišenje njegove razine osim u infekciji, javlja se i kod ostalih bolesti povezanih s upalom, primjerice kod reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva, infarkta miokarda, malignih tumora, ali i kod ateroskleroze… Stoga je ova pretraga dobar saveznik koji će vas na vrijeme upozoriti kada ravnoteža u organizmu budu narušena, te pomoći liječniku u odabiru najbržeg puta prema ozdravljenju.

 

Više o CRP krvnoj pretrazi možete pronaći na stranicama Poliklinike Breyer www.breyer.hr

Za dolazak na pretragu nije se potrabno prethodno najvaljivati, a nalaz je gotov isti dan, te vam se može dostaviti mailom, poštom ili fax-om.

Polikliniku Breyer posjetite u Ilici 191 ili u novootvorenom laboratorjskom prostoru u sklopu Centra Bundek, Ede Murtića 9.