Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Pravilna dentalna higijena u trudnoći

Pravilna dentalna higijena u trudnoći

Izvor fotografije: Press

Trudnoća je posebno razdoblje za žene i vrijeme velike osobne promjene.

Osim jasnih i vidljivih promjena, postoje i promjene koje se ne mogu vidjeti, ali se na njih mora obratiti posebna pozornost. Hormonalne promjene utječu na cjelokupno stanje organizma trudnice, a samim time i na oralno zdravlje. Stoga je važno da se u trudnoći posveti veća pažnja oralnoj higijeni, odnosno mogućoj pojavi krvarenja zubnog mesa. Zubno meso može promijeniti boju iz blijedo ružičaste u crvenu, desni nateći i na dodir mogu krvariti. Ukoliko se upala zubnog mesa ne tretira na vrijeme, tada može doći do ozbiljnijih problema, ne samo za zdravlje zuba i desni nego i za cijeli organizam, uključujući i zdravlje djeteta.

Bakterije – uzrok upale desni

Uzrok upale desni su bakterije koje se nalaze u mekanim zubnim naslagama, a koje svojim otrovima uzrokuju upalu desni. Što su zubne naslage starije i deblje, bakterije su opasnije za sva tkiva zuba (parodont). Uznapredovala upala desni dolazi do dubljih parodontalnih tkiva, što doprinosi nastanku parodontalne bolesti. Osim lošeg zadaha i gubitka zubi, kao posljedica parodontalne bolesti, mogu se javiti i stanja koja se manifestiraju u cijelom organizmu: veća šansa za nastanak srčanog i moždanog udara, prijevremeni porod i niža porođajna težina novorođenčeta, plućne bolesti i oslabljen imunološki sustav.

Uklonimo uzrok

slika 2

Da bi se riješila upala desni moramo ukloniti uzročnika upale desni. Mehaničko uklanjanje zubnih naslaga zubnom četkicom je najbrži i najučinkovitiji način uklanjanja bakterija. Kritična mjesta za razvoj upale desni su rubovi desni, prostori između zuba (međuzubni prostori), mjesta ispod mostova i oko zubnih implantata. Za kvalitetno uklanjanje  zubnih naslaga s ovih mjesta potrebno je redovito i temeljito čistiti zube i međuzubne prostore. Proizvodi koji nam u tome mogu pomoći su svakako mekane četkice za zube, tanke i fine interdentalne četkice i/ili konac za zube.

Jedna od najmekših i najgušćih četkica za zube na našem tržištu je zasigurno Curaprox CS 5460 ultra soft. Glava četkice sadrži 5460 finih i tankih CUREN vlakana koja efikasno i učinkovito čiste  naslage s površine zuba, rubova desni te sulkusa (prostora između zuba i desni), bez traume desni. Ova mekoća najbolje dolazi do izražaja kod problema s krvarenjem i upalom desni, jer četkica Curaprox CS 5460 ultra soft neće ozlijediti desni kao što se može dogoditi s običnim četkicama za zube koje imaju 500-800 tvrđih vlakana.

slika 3

Međutim, iako je četkica najosnovnije sredstvo za borbu protiv bakterija i zubnih naslaga, ona čisti tri od pet površina zuba. Ostale površine zuba, koje četkica ne može očistiti, su međuzubni prostori koje možemo kvalitetno očistiti samo upotrebom interdentalne četkice. Curaprox CPS prime interdentalne četkice s najtanjom i najčvršćom žičanom jezgrom čiste čak i najuže međuzubne prostore. Zbog tanke žičane jezgre napravljene od posebne, patentirane CURAL® žice, četkica se neće slomiti prilikom ulaska u prostor između zuba, a duga i fina vlakna temeljito čiste zubne naslage.

slika 4

Za najljepši osmijeh i potpuno čiste zube – CURAPROX.