Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Pohrana krvi iz pupkovine u banci Vita 34 pruža sigurnost

Pohrana krvi iz pupkovine u banci Vita 34 pruža sigurnost

Njemačka banka za pohranu krvi iz pupkovine Vita 34 je prva privatna banka matičnih stanica koja je za obradu i pohranu dobila potvrdu rada na osnovi strogog standarda GMP, koji je dokaz da se provodi najstroža kontrola kvalitete procesa obrade, krioprezervacije, kao i pripreme matičnih stanica za eventualnu upotrebu po standardima EU direktive. GMP certifikat je najviši medicinski standard u svijetu koji osigurava da se svaki uzorak krvi iz pupkovine obrađuje pod istim zahtjevima kvalitete. Obrada krvi se obavlja u posebno zaštićenim sterilnim prostorijama, gdje se neprekidno provodi nadzor, a pristup prostorijama je strogo ograničen. Svi laboratorijski materijali se, također, provjeravaju prije korištenja, kako bi se izbjegli negativni utjecaji na krv iz pupkovine.

Zahvaljujući stručnosti osoblja i uvjetima u rodilištima, izrazito je nizak postotak kontaminacije analiziranih uzoraka krvi iz pupkovine uzetih u hrvatskim rodilištima. Vita 34 pohranjuje po svjetski prihvaćenim standardima te su zato uzorci pohranjeni u ovoj banci prihvaćeni u svim poliklinikama u svijetu. Pohrana cjelokupne krvi iz pupkovine, tj. svih 12 tipova matičnih stanica, superiornija je metoda pohrane od one najčešće korištene, a to je pohrana samo jednog tipa stanica, onih krvotvornih. Upravo se ovako sačuvan uzorak pune krvi može iskoristiti za otprilike 80 bolesti, a sačuvane stanice imaju potencijal upotrebe u regenerativnoj medicini za npr. izgradnju organa, kosti, hrskavice itd.

Nastavite čitati članak niže...

Postoje bolesti, poput leukemije, kod kojih matične stanice iz vlastite krvi iz pupkovine nisu prvi izbor. U tom slučaju je bolje upotrijebiti matične stanice zdravog brata ili sestre. Vita 34, za razliku od nekih privatnih banaka, posjeduje certifikat za primjenu uzoraka krvi iz pupkovine za srodnike. Zabilježeno je nekoliko slučajeva da je krv iz pupkovine novorođenčeta, koja je preventivno sačuvana u ovoj banci, omogućila starijem bratu ili sestri hitnu transplantaciju matičnih stanica.

Vita 34 je privatna banka s najviše terapijskih primjena u Europi. Do sada je 28 uzoraka uspješno iskorišteno za bolesti poput leukemije, anemije, moždanih oštećenja, dijabetes tipa I itd. Do sada je banka, uz stručno savjetovanje, omogućila liječenje matičnim stanicama iz pupkovine za toliko djece, koliko i sve druge europske privatne banke matičnih stanica zajedno. Od 28 upotrijebljenih uzoraka, 17 je autolognih (vlastiti uzorak), a 11 alogenih (uzorak od brata ili sestre).

Tijekom ove dvije godine prisustva u Republici Hrvatskoj, Viti 34 su mnoge obitelji dale svoje povjerenje upravo zbog velike stručnosti njezinog tima, zbog brojnih istraživanja u području medicine koje se bavi upotrebom matičnih stanica te naposljetku i zbog visokorazvijene tehnologije kojom se služi i strogih regulativa koje osiguravaju pohranu uzoraka koji bi jednoga dana mogli pomoći djeci kojima pripadaju ili njihovim članovima obitelji.

Banku Vita 34 u Hrvatskoj zastupa Bio Save Premium d.o.o. Potražite više informacija na njihovoj stranici biosave.hr.

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanice čekaju i u mliječnim zubićima. Vaše dijete će u razdoblju od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih stanica za pohranu, i to procesom koji je potpuno neinvazivan. Ako niste bili u mogućnosti pohraniti matične stanice iz djetetove pupkovine za buduće čuvanje, sada roditeljimaostaje dodatno vrijeme da to učine – do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta. Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790www.bioeden.hr