Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Odabir pelena: platnene ili jednokratne, koje su bolje?

Odabir pelena: platnene ili jednokratne, koje su bolje?

Izvor fotografije: Press

Pelene predstavljaju neizbježni dio svakodnevice i njege beba te male djece tijekom prve 2 do 3 godine života. Ako znamo kako tijekom prve godine dana života bebici dnevno promijenimo 6 do 10 puta, dolazimo do brojke od 2000 do 3500 pelena koliko je potrebno u toj godini. Izbor najbolje pelene zato je iznimno važan jer će mališan u njoj provesti svaku minutu i ona će imati ključnu ulogu u njegovom danu (i noći), utjecat će na raspoloženje i razvoj, a može uzrokovati i poteškoće.

Svaka mama zna kako je s pelenama «povezan» i veći broj kožnih stanja male djece. Pelenski dermatitis jedan je od najčešćih i označava upalu kože prekrivenu pelenom, a primarno nastaje zbog povećane vlažnosti kože te kontakta kože sa stolicom. Održavanje kože „suhom“ i pravilan odabir pelena, kojima će se to najbolje postići, ključan je u sprječavanju nastanka upalnih promjena kože ispod pelene.

Često se postavlja pitanje koje su pelene u ovoj zadaći bolje – platnene ili one za jednokratnu primjenu. Većina pedijatara i dermatologa preporučit će kvalitetne pelene za jednokratnu upotrebu! Ova preporuka nije samo posljedica očigledne praktičnosti i jednostavnosti primjene, već slijedi brojne druge dokazane prednosti.

Moć upijanja kvalitetnih pelena za jednokratnu upotrebu je i do 7 puta veća u usporedbi s platnenim pelenama. Superapsorbirajući polimeri smješteni u samoj peleni, smanjuju i skraćuju izloženost kože vlazi, čime se smanjuje hidratacija kože i trenje, dva glavna okidača nastanka pelenskog dermatitisa.

Pri odabiru pelena roditeljima je važna i sigurnost materijala i sastojaka koji su utkani u samu pelenu.

Na vanjskoj strani jednokratnih pelena nalazi se mikroporozni materijal koji propušta zrak, te pelene s ovakvim vanjskim slojem dokazano smanjuju vlažnost bebine kože. Ako se koriste platnene pelene svakako je važno izabrati zaštitne gaćice, odnosno odgovarajući vanjski sloj koji će propuštati zrak. Naime, materijali poput gume ili plastike značajno će povećati vlagu na površine bebine kože.

Posljednjih godina pojedine vrste kvalitetnih jednokratnih pelena sadrže i određenu količinu losiona ili masti na unutarnjem sloju pelene. Taj sloj pomaže u zaštiti kože od vlage, a istovremeno ne kompromitira upijajuće svojstvo same pelene. Ovi losioni/masti sadrže sastojke koji su detaljno istraženi i potpuno su sigurni i za uporabu na najosjetljivijoj koži. Često se u ovim pelenicama može pronaći i vazelin.

Održavanje optimalnog  pH kože pelenske regije važno je zbog zaštite kože od djelovanje enzima iz stolice, u čemu su se pelene za jednokratnu upotrebu sa superapsorbirajućim svojstvima pokazale značajno učinkovitijima u usporedbi s platnenim pelenama.

Pri odabiru pelena roditeljima je važna i sigurnost materijala i sastojaka koji su utkani u samu pelenu. U kvalitetnim pelenama za jednokratnu upotrebu koriste se najčešće materijali i sastojci koji se koriste u tekstilnoj industriji, a s kojima dijete dolazi u kontakt svakodnevno. Materijali se testiraju na iritativni/alergijski potencijal, te na moguću toksičnost.

Superapsorbirajući polimeri ne izazivaju iritaciju u slučaju kontakta s kožom. Kako se radi o polimerima nije moguća resorpcija kroz kožu. Potencijal za izazivanje alergijskog kontaktnog dermatitisa dokazano je iznimno nizak. U slučaju da materijal dijete slučajno proguta, on se iz crijeva ne resorbira te osim mekše stolice druge tegobe ne izaziva.

Za ukrašavanje pelena za jednokratnu upotrebu se u izradi koriste pigmenti koji nisu topivi u vodi, čija je molekularna masa velika pa se kroz kožu ne mogu resorbirati. Testiranja su pokazala da ovi pigmenti ne izazivaju iritativnu/alergijsku reakciju na koži.

Pelene predstavljaju neizbježni dio svakodnevice i njege beba te male djece tijekom prve 2 do 3 godine života.

Pri upotrebi platnenih pelena iznimno je važno voditi računa o ostatcima – malim količinama detergenata, izbjeljivača i omekšivača na samoj peleni – koji mogu dovesti do iritacije i alergijske reakcije osjetljive dječje kože. Zbog navedenog  je kod neke djece nužno „dvostruko“ ispiranje pelena pri pranju.

Pri odluci koju vrstu pelena odabrati, naravno, važna je i cijena. Troškovi pri upotrebi pelena za jednokratnu upotrebu su osjetljivo veći ali voditi računa svakako treba da pri upotrebi platnenih pelena zamjena pelena mora biti učestalija zbog njihove značajno manje moći upijanja, te da se taj podatak mora „uračunati“ prije konačne odluke koje pelene izabrati.

Istraživanja pokazuju da su kvalitetne pelene za jednokratnu upotrebu učinkovitije u smislu zadržavanja stolice unutar pelene, u usporedbi s platnenim pelenama. To je i razlogom, između ostalog, da većina jasličkih/vrtićkih ustanova inzistira na korištenju jednokratnih pelena dok dijete tamo boravi.

Prije odluke o odabiru vrste pelena, mnogim će roditeljima biti značajne informacije koje se odnose na štetnost pelena na okoliš. Istraživanja naime ukazuju da i jedne i druge nažalost imaju negativan učinak na okoliš, ali na različite načine. Jednokratne pelene zahtijevaju više sirovina za proizvodnju, stvaraju veću količinu krutog otpada koji se sporo razgrađuje. Platnene pelene su istovremeno velik „potrošač“ vode i struje za pranje i sušenje.

Pelene imaju za zadaću smanjiti pretjerano vlaženje kože, izloženost kože iritansima, oštećenje kožne barijere i održati optimalni pH kože pelenske regije. Većina pedijatara i dermatologa mišljenja je kako su kvalitetne jednokratne pelene bolje u ispunjavanju ove važne zadaće za vas i vašu bebu. Uz prethodno opisane prednosti važan je i podatak da istraživanja pokazuju smanjenje učestalosti srednje teških i teških oblika pelenskog dermatitisa za 50% u djece koja koriste kvalitetne pelene za jednokratnu upotrebu, u usporedbi s bebama koje koriste platnene pelene.

O dilemi prilikom odabira pelena i povezanim kožnim stanjim piše: dr. Slobodna Murat – Sušić, specijalist pedijatrije i dermatovenerologije s Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb