Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > O vodiču od Jaslica do škole

O vodiču od Jaslica do škole

Izvor fotografije: Press

Dragi roditelji, ima li što ljepše i praktičnije,da prilikom traženja odgovora na neka pitanja ili izazove u odgoju pronađete sve u jednom priručniku gdje su sve potrebne  informacije, upravo nam je to bila glavna nit vodilja dok smo stvarali ovaj priručnik za vas.

Svake godine tijekom mjeseca rujna popriličan broj roditelja i djece prolazi kroz izazovan period prilagodbe na jaslice, vrtić ili školu. Roditeljima i djeci je to prvo odvajanje izrazito stresno, djeci je to prvi samostalni iskorak u život što je zaista zahtjevno .

Nastavite čitati članak niže...

 

Svjesne činjenice koliko je to zahtjevan proces za sve sudionike, dijete, roditelje ali i odgojitelje i učitelje, željele smo sve korisne informacije objediniti na jednom mjestu kako bi vam  maksimalno olakšali ovaj period života i pripremili vas na sve što možete očekivati tijekom prilagodbe.

Prilagodbu smo prolazile i mi kao roditelji  i odgojitelji profesionalci, tako da su nam obje uloge poznate. Uočili smo da svi imamo ista pitanja, izazove i strahove koje rješavamo tražeći dodatne informacije, savjete, odgovore.

ŠTO VAS OČEKUJE?

Vodič smo podijelili na tri područja jaslice, vrtić i školu i svako područje opisali s njegovim specifičnostima, o razvojnim mogućnostima djece te dobi, očekivanim promjenama i ponudili vam korisne i konkretne savjete kako sebe i dijete što bolje pripremiti za nadolazeće razdoblje.

Vodič su za vas pisali i stvarali odgojitelji, učiteljica i psiholog. Trudile smo se  svoja teorijska i praktična znanja, promišljanja i iskustva iz prakse pretočiti u zanimljiv, koristan, praktičan i jednostavan vodič, a sveobuhvatan na temu prilagodbe.

Opisane su sve faze prilagodbe, te u svakom trenutku možete ponovno zaviriti u njega i potražiti odgovor, ideju ili ponekad samo promisliti o svojim razmišljanjima u trenutcima gdje su emocije jače od razuma, a vjerujte nam ovakvih trenutaka je mnogo.

Želja nam je da vas vodič prije svega pripremi ali i osnaži u ovom izazovnom razdoblju, ohrabri prilikom donošenja nekih odluka,pruži priliku da shvatite sebe, svoje dijete ali i odgojitelja, kako bi što lakše i radosnije prošli kroz taj period života, koji je izuzetno važan.

KADA POČETI S PRIPREMOM?

Kvalitetna obiteljska priprema je izuzetno važna i počinje par mjeseci ranije prije samog polasku u ustanovu. Iznenaditi ćete se s koliko različitih aktivnosti možete  pripremiti dijete, npr. promjene u ritmu dana, odvikavanje od boćica duda, primjeri aktivnosti slične onima u vrtiću, poticanje samostalnosti i odgovornosti itd. naravno ovisno o dobi djeteta što vam je detaljno opisano u vodiču.

 

U vodiču nije samo riječ o samoj prilagodbi, njezinom teorijskom značenju već unutar njega  možete pronaći riječ stručnjaka/psihologa i mnoštvo praktičnih savjeta:

-kako pripremiti dijete ali i sebe na polazak u jaslice

-zašto je važno poticati samostalnost,- primjeri dobre suradnje s odgojiteljima,

– koje su moguće reakcije na prilagodbu i mogućnosti odgovaranja na njih

-koliko dugo traje razdoblje prilagodbe

-mišljenje stručnjaka privrženost, separacijska anksioznost i prezaštićena djeca

– razvojne karakteristike djece predškolske dobi

– razne aktivnosti za razvoj dječjih potencijala koje mogu provoditi kako odgojitelji u vrtiću tako i roditelji kod kuće.

– što obuhvaća priprema za školu, što ako razmišljate o odgodi …)

– primjer upitnika za procjenu zrelosti

– strahovi roditelja

-mitovi o produženom boravku,školski bonton

 

 

Radi lakšeg snalaženja vodič smo podijelile na tri poglavlja (jaslice, vrtić i školu) Na kraju knjige posvetile jedan dio važnoj i iznimno aktualnoj temi Utjecaj medija na psihofizički razvoj djeteta.

 

Nadamo se da ćete uživati u vodiču jednako toliko koliko i mi “stvarajući”ga. Vodič se može naručiti putem facebook stranice odgojitelji u akciji ili instagram profilu, gdje nam se možete javiti ukoliko ste zainteresirani za radionice ili imate neke ideja za suradnju.

Instagram: https://www.instagram.com/odgojitelji_u_akciji/
Facebook: https://www.facebook.com/odgojiteljiuakciji/