Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Najbolji početak za vas i vašu bebu

Najbolji početak za vas i vašu bebu

Izvor fotografije: Press

Dojenje je najbolji izbor za mame i bebe a sve prednosti dojenja danas su nedvojbene i znanstveno dokazane činjenice. Nažalost, u nekim slučajevima dojenje jednostavno ne uspijeva a majke se u tim situacijama susreću s poteškoćama i frustracijama. Osim bojazni za zdravlje bebe, osjećaju oštricu društvene kritike i vlastitog unutarnjeg glasa kojim im uporno šapuće da ‘jednostavno nisu dovoljno dobre’. Tada je dobro potražiti sustav potpore a majkama bi trebalo savjetovati da pristupe sebi s većim suosjećanjem i podržavajućim razumijevanjem za sve okolnosti situacije.

U svakom slučaju “Dojiti ili ne dojiti?” ponekad se pretvori u hamletovsko pitanje, za mnoge majke ta dvojba ima veliku težinu, a događa se da čak i kada se odluče za jednu opciju, nisu potpuno sigurne jesu li dobro izabrale.

Jedan od najvećih izazova je svakako pitanje može li majka ostaviti bebu na brigu nekom drugom? Neke će majke izdržati sva ova iskušenja i ustrajati isključivo u dojenju, no neke neće, a neke pak uopće nisu mišljenja da je to važna tema i u startu će odustati od dojenja.

Danas se srećom, djelomično ili potpuno odustajanje od dojenja može izvrsno kompenzirati upotrebom bočica za hranjenje. Primjerice, Philips Avent u svojoj ponudi ima širok izbor bočica linije Natural uz koje je dojenje i hranjenje na bočicu lako kombinirati. Na taj način majka može izdvojiti vrijeme za sebe, hranjenje za to vrijeme može obaviti djetetov otac ili druga bliska osoba, a pritom neće doći do navikavanja djeteta na bočicu nakon kojeg bi se odbijalo dojiti.

I glumica Nataša Janjić, koja je nedavno postala majka, ističe kako je roditeljstvo predivno, ali istovremeno i izazovno.

„Uživam u majčinstvu, a svaki je dan nova avantura koju otkrivamo svi zajedno – i mi roditelji i naš Toni koji nas je osvojio od prvog dana. Ipak, moram reći da ima i dana kad nam ne ide sve tako glatko, kad nailazimo na nove izazove i onda zajedno učimo kako ih riješiti. U tome imamo punu podršku Aventovih proizvoda koje koristimo od prvog dana i u čiju kvalitetu potpuno vjerujemo“, ističe Nataša.

U čemu je tajna tih proizvoda? U posebnom širokom sisaču koji svojim oblikom imitira majčina prsa te ga tako dijete prilikom hranjenja zahvaća na jednak način na koji bi zahvaćalo dojku. Sisač ima i izuzetno meku teksturu, a fleksibilni spiralni dizajn u kombinaciji s jedinstvenim udobnim laticama omogućava prirodnije hranjenje bez savijanja sisača. Zahvaljujući jedinstvenom obliku bočicu je lako držati, čak i kad su u pitanju dječje ručice. Važno je napomenuti i da su dijelovi bočice kompatibilni s mnogim drugim proizvodima iz Aventove ponude pa je tako, primjerice, bočicu moguće kombinirati s izdajalicom za još brže i jednostavnije hranjenje bebe. Pored toga , se su bočice iz ponude Philips Aventa posebno dizajnirane kako bi umanjile pojavu kolika.

Hranjenje i dojenjem i bočicom

Mnogi roditelji strahuju da će nakon hranjenja na bočicu dijete odbijati dojiti, no ne mora biti tako. Bočice Natural iz ponude Philips Aventa pažljivo su dizajnirane upravo s ciljem da omoguće roditeljima da svoje dijete hrane i dojenjem i bočicom, zahvaljujući posebnom širokom sisaču koji svojim oblikom imitira majčina prsa te ga tako dijete prilikom hranjenja zahvaća na jednak način na koji bi zahvaćalo dojku.

Da su bočice Natural pravi izbor majkama koje žele istovremeno dojiti i koristiti se bočicom, potvrđuje i naša poznata dekoraterska seta i manekenka Anita Dujić.

„Naša je Lily divna beba i divno je gledati je svaki dan kako raste i mijenja se. Kao i svi roditelji, želimo joj pružiti najbolju moguću brigu i njegu i zato nam je drago što pritom koristimo proizvode Philips Avent. Njihove su bočice prava potpora u kombiniranju hranjenja i dojenja i drago mi je što meni omogućavaju da ukradem poneki trenutak za sebe, a mom partneru da se tijekom hranjenja još više zbliži s našom curicom“, izjavila je Anita.

Osigurajte bebi čvrst i miran san

Iako bi roditelji najradije bili uvijek uz svoje bebe, ponekad se moraju posvetiti i sebi te nekim svojim obvezama. Da bi se pritom mogli potpuno opustiti, pomoći će im digitalni videomonitor koji im omogućava da u svakom trenutku provjere što njihovo maleno radi.

Aventovi videomonitori prate čak i temperaturu prostorije u kojoj se beba nalazi te upozoravaju na promjene koje bi mogle uznemiriti dijete, a imaju i mogućnost sviranja nježne uspavanke i emitiranja toplog noćnog svjetla uz koje će beba lakše zaspati.

Još je jedna stvarčica uvelike zaslužna za čvrst i miran san bebe – duda varalica , koja u Philipsu dolazi u različitim oblicima, bojama i veličinama. Djetetu će pružiti utjehu i osjećaj sigurnosti, a roditeljima omogućiti da pronađu koji trenutak odmora za sebe. Izrađene su od sigurnih materijala, jednostavno se održavaju i steriliziraju te su prilagođene različitim uzrastima. Tako je za prve dane idealna duda Soothie, koja se u SAD-u koristi i u bolnicama. Dude Ultra Air namijenjene su bebama s osobito osjetljivom kožom zahvaljujući štitniku s velikim otvorima za protok zraka i sprečavanje vlage i iritacija, dok dude Ultra Soft nose titulu najmekših duda varalica zbog izrazito mekog i fleksibilnog štitnika. Dude iz linije Classic oduševljavaju predivnim maštovitim i živopisnim dizajnom, ali i sklopivim sisačem simetričnog oblika koji prati razvoj bebinog nepca, zuba i desni, dok su malo starijim ljubiteljima duda namijenjene dude Freeflow, posebno otporne na zagriz.

Ponosan osmijeh na dječjem licu

Velik korak u rastu i razvoju svakog djeteta predstavlja početak uvođenja guste hrane, koje pred roditelje stavlja nove dileme po pitanju odabira namirnica i načina njihove pripreme. Pritom većina njih sluša savjete stručnjaka koji su složni u tome da je kuhanje na pari najbolje za očuvanje teksture, okusa i hranjivih tvari, no guljenje, sjeckanje i miksanje mogu ponekad biti gnjavaža.

Rješenje donosi Philips Avent u obliku uređaja za pripremu hrane za djecu 4-u-1, koji predstavlja kombinaciju miksera i kuhala, olakšavajući tako svakodnevnu pripremu svježih obroka. Korištenje uređaja iznimno je jednostavno – očišćene i narezane namirnice potrebno je staviti u vrč, dodati vodu u odgovarajući spremnik te pokrenuti funkciju kuhanja na pari, a potom okrenuti vrč naopako i uključiti mikser. U tren oka voće, povrće, meso, riba, mahunarke i druge namirnice pretvaraju se u ukusne kašice željene gustoće i teksture, od fino izmiješanih za najmlađe do kompaktnijih i gušćih za one malo starije. Pritom se sokovi koje hrana ispušta pri kuhanju na pari zadržavaju i miksanjem ponovno miješaju u hranu, zadržavajući mirise i okuse zbog kojih će dijete lakše zavoljeti različite namirnice te tako steći zdrave prehrambene navike od najranijeg djetinjstva.

Ponosan i važan osmijeh na dječjem će licu osvanuti kad krenu samostalno piti iz svojih bočica i čašica, a i u tome će im Philips Avent pomoći da budu što uspješniji. Na početku je najbolji izbor bočica za učenje, dok je za razdoblje daljnjeg motoričkog razvoja prikladna bočica s usnikom. U dobi od 9 do 12 mjeseci u savladavanju vještina samostalnog pijenja pomoći će bočica sa slamkom, a kad djeca počnu oponašati odrasle koji piju iz prave čaše zavoljet će čašicu bez usnika, s jedinstvenim ventilom koji se automatski zatvara i sprečava prolijevanje.