Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Minerali nužni za zdrav tijek trudnoće

Minerali nužni za zdrav tijek trudnoće

Izvor fotografije: Press

Tijekom trudnoće dijete dobiva sve važne hranjive tvari od majke pa je ovo razdoblje izuzetno zahtjevno za trudnicu po pitanju osiguravanja neophodnih hranjivih tvari. Jasno je, brojni su nutrijenti u ovom delikatnom razdoblju od osobite važnosti, međutim  pažnja se najčešće stavlja na unos folne kiseline, željeza i kalcija.  Međutim, i drugi mikronutrijenti imaju kritičnu ulogu za zdrav razvoj trudnoće, a po pitanju minerala uz željezo i kalcij svakako valja izdvojiti magnezij i jod.

Željezo u trudnoći

Željezo je neophodno za zdravlje ljudskog organizma. Ono, naime, čini jezgru molekule hemoglobina – sastavnog dijela crvenih krvnih stanica zaduženih za transport kisika do svih tjelesnih tkiva te molekule mioglobina – važnog pigmenta mišića koji omogućuje prijenos kisika do mišićnih stanica te pohranu energije. Željezo je ujedno sastavni dio nekolicine enzima koji imaju važnu ulogu u procesu staničnog disanja. I funkcija imunološkog sustava ovisi o dovoljnoj količini željeza. Moždane stanice, nadalje, trebaju željezo za normalno funkcioniranje tijekom cijelog života. Dokaz tome je, primjerice, devastirajući učinak anemije u najranijoj dobi na razvoj kognitivnih sposobnosti kasnije u životu.

Poznato je da je željezo kritični nutrijent u trudnoći te da se potrebe udvostručuju od 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg željeza dnevno tijekom trudnoće. Dodatno je željezo nužno za tvorbu hemoglobina potrebnog za povećani volumen krvi majke. I fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu  je prehrana manjkava na ovom važnom mineralu.

Realnost je da brojne žene već i prije trudnoće imaju niske zalihe željeza, a anemija trudnica je i u Hrvatskoj javno zdravstveni problem. Čak i kvalitetan i uravnotežen plan prehrane osigurava tek polovicu potreba na željezu tijekom trudnoće. Stoga danas stručnjaci preporučuju rutinsku suplementaciju niskim dozama željeza (30 mg dnevno) počevši od  prvog  prenatalnog posjeta liječniku.  I ženama koje započnu trudnoću s adekvatnim zalihama željeza može se preporučiti uzimanje niskodoziranog dodatka željeza tijekom trudnoće, a važno je i tijekom razdoblja dojenja. Valja naglasiti da samostalno uzimanje terapijskih doza željeza nije preporučljivo, a terapijsku primjenu valja razmotriti individualno, sukladno krvnim nalazima, uz konzultaciju s liječnikom.

Važnost kalcija za trudnoću

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a u tijelu ga prosječno imamo čak 1– 1,5 kg, uglavnom u kostima i zubima. Većinu „prehrambenog“ kalcija dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcija su sitna riba s kostima, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. Ipak, istraživanja otkrivaju da žene koje nisu trudne obično unose samo 75 % preporučenog unosa, a trudnice još teže zadovoljavaju potrebe na kalciju.

Tijekom trudnoće ili dojenja, organizmu treba oko 1200 mg kalcija dnevno, što je oko 200 do 400 mg više u odnosu na normalne potrebe organizma. Najveća potreba za kalcijem javlja se u posljednjem tromjesečju trudnoće kada se pojačano deponira u kostur ploda. Zanimljivo, nedostatan unos kalcija neće ugroziti fetalni rast kosti jer će se u tom slučaju kalcij „izvlačiti“ iz majčinih kostiju u svrhu zadovoljenja povećanih potreba fetusa. Stoga se trudnicama često preporučuje unos dodatnog kalcija putem dodataka prehrani. Ipak, ovaj se mineral rijetko nalazi u prenatalnim pripravcima koji osiguravaju širok spektar nutrijenata. Razlog leži u voluminoznosti kalcija, odnosno potrebnu dozu je vrlo teško osigurati u kapsuli koja bi uz kalcij osigurala i sve druge kritične nutrijente. Stoga je najbolja opcija posegnuti za samostalnim pripravcima kalcija.

Magnezij u trudnoći

Magnezij je ključan čimbenik mnogih enzimskih reakcija u organizmu. U većini slučajeva radi se o reakcijama dobivanja energije, a važan je i za kosti u kojima je pospremljeno više od polovine ukupnih tjelesnih zaliha magnezija.

Potrebe za magnezijem tijekom trudnoće su povišene, a taj mineral ima blagotvoran utjecaj jer djeluje blago laksativno, sprječava prijevremene kontrakcije maternice, pomaže kod grčeva u listovima  i može biti od koristi kod migrena. Kod žena u reproduktivnoj dobi potrebe za magnezijem iznose približno 310 mg, dok se tijekom trudnoće povisuju na 350 mg. Nedostatak magnezija u prehrani povezuje se s povećanom učestalošću konstipacije, a dodatni unos magnezija može imati blagi laksativni učinak, budući da opušta stijenku crijeva i pomaže zadržavanju vode u debelom crijevu. Osim toga, magnezij je od iznimne važnosti u trudnoći jer smanjuje rizik od prijevremenih kontrakcija uterusa te ublažava grčeve mišića, posebice grčeve u mišićima nogu koji su učestali u kasnim razdobljima trudnoće.

Jod i trudnoća

Jod je  prijeko potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Nedostatak joda tijekom trudnoće može ometati razvoj fetusa te dovesti do mentalne retardacije i malformacija ploda. Osim toga, može izazvati i gušavost u majke.

Jod se ne proizvodi prirodno u tijelu stoga se mora unositi hranom kao što su mliječni proizvodi i morske alge ili dodacima prehrani.  Jodirana sol je također važan izvor joda međutim u europskim kućanstvima se sve manje soli hrana što znači i manje iskoristivog joda.

Preporuča se da trudnice unose dodatnih 25 μg joda odnosno sveukupno 175 μg joda dnevno u odnosu na odrasle žene. Ipak, procjenjuje se kako 2/3 trudnica u Europi ne unosi dovoljno joda stoga je mudro posegnuti za prenatalnim pripravcima koji uz ostale kritične nutrijente sadrže i jod.

Ključni vitamini u trudnoći

Uz minerale, i  potrebe za određenim vitaminima povećane su tijekom trudnoće pa se stoga smatraju bitnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke. Među vitaminima, uz folnu kiselinu, svakako valja osigurati i adekvatne količine vitamina B6 i B12, vitamina D, vitamina E.

Pripravci namijenjeni trudnicama koji osiguravaju odgovarajuće doze kritičnih minerala i vitamina mogu se uzimati i prije začeća, tijekom trudnoće i laktacije. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su više tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je uzimanje dodataka prehrani u tom razdoblju od posebne koristi.

www.almagea.hr/dodaci-prehrani/prenatal-omega3/