Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Lactobacillus rhamnosus i prevencija proljeva kod djece

Lactobacillus rhamnosus i prevencija proljeva kod djece

Izvor fotografije: Press

Pokazalo se kako pojava proljeva uzrokovanog rotavirusom kod djece može produžiti boravak u bolnici i povećati troškove liječenja. Kako bi osmislili učinkovitu strategiju za prevenciju spomenutog stanja kod djece, znanstvenici su napravili pregledni rad koji je obuhvatio istraživanja o učinkovitosti primjene probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus.

Rad je objavljen u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics, a sveukupno je uključio 1092 djece dobi između 1 mjeseca i 18 godina. Cilj istraživanja bio je usporediti učinak uzimanja probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus u obliku dodataka prehrani sa skupinom koja je primala placebo, odnosno skupinom koja nije uzimala nikakve dodatke prehrani.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus u obliku dodataka prehrani, u usporedbi s placebom, utjecalo na smanjenje pojave proljeva, ali i na smanjenje pojave simptomatičnog rotavirusnog gastroenteritisa. Također, nije zabilježena niti jedna negativna posljedica uzimanja Lactobacillus rhamnosuskao dodatka prehrani, a ispitanici su ga dobro podnosili.

Znanstvenici su zaključili kako kod hospitalizirane djece unos probiotičkog soja Lactobacillus rhamnosus u obliku dodataka prehrani ima potencijal smanjiti sveukupni rizik od pojave proljeva, uključujući i rotavirusni gastroenteritis.

PhramaS PROBalans Baby je dodatak prehrani u obliku kapi koji sadrži dva važna sastojka za zdravu probavu djece – kulturu živih liofiliziranih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus SP1 i vitamin D u preporučenoj dnevnoj dozi. PROBalans Baby ne sadrži alergene, laktozu, mliječne bjelančevine niti gluten, a mogu ga koristiti djeca od rođenja te mala i starija djeca.

http://baby.probalans.hr/

Literatura:

Szajewska, H, Wanke, M, Patro, B (2011) Meta-analysis: the effects of Lactobacillus rhamnosus GG supplementation for the prevention of healthcare-associated diarrhoea in children.Aliment Pharmacol Ther 34(9): 1079-87.