Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Koje su hranjive tvari i kritični nutrijenti potrebni tijekom trudnoće?

Koje su hranjive tvari i kritični nutrijenti potrebni tijekom trudnoće?

Izvor fotografije: Press

Od začeća do rođenja djeteta, rast i razvoj ploda ovisi o nutrijentima koje majka unosi hranom. Prije začeća korisno je započeti s raznolikom i uravnoteženom prehranom koju valja zadržati tijekom trudnoće i dojenja. Uoči razdoblja začeća i tijekom trudnoće i laktacije preporučljivo je ograničiti unos kofeina, nikotina, alkohola, umjetnih sladila i drugih prehrambenih aditiva koji imaju potencijalno štetno djelovanje.

Poznato je da su tijekom trudnoće povećane potrebe za određenim nutrijentima, pa se stoga smatraju kritičnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke. Tijekom prvog tromjesečja „kritični“ nutrijenti su folna kiselina, vitamin B12 i cink, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja željezo, omega -3 masne kiseline, kalcij i magnezij.

Folna kiselina

Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.  Zbog bitne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa savjetuje  se da sve žene reproduktivne dobi svaki dan, kao dodatak hrani bogatoj folatima, koriste i dodatke prehrani koji sadrže 400 μg folne kiseline.

Omega-3 masne kiseline

Posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina djetetovog života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te u predškolskoj dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života.

U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata poput DHA.Prehrana bogata tim omega-3 masnim kiselinama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

Željezo

Tijekom trudnoće potrebe za željezom se udvostručuju na otprilike 30 mg dnevno. Dodatno željezo nužno je za tvorbu hemoglobina potrebnog jer je povećan volumen krvi majke. Trudnicama je korisno znati koje namirnice obiluju željezom te bi ih trebale redovito konzumirati. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su crveno meso, riba te meso peradi. Značajne količine željeza mogu osigurati i obogaćeni pekarski proizvodi, kao i proizvodi od cijelog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće, mahunarke, jaja i sušeno voće.

 

Zašto bi trebala koristitiAlmagea PRENATAL OMEGA 3+?

Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ predstavlja novu generaciju dodataka prehrani, koji u inovativnoj Licaps® DuoCap™ kapsuli s tekućim punjenjem sadrži esencijalne nutrijente u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama za zdravu trudnoću i dojenje. Riječ je o kompleksu vitamina i minerala obogaćenom omega-3 masnim kiselinama (DHA i EPA), folnom kiselinom, vitaminom B12, vitaminom B6, vitaminom D, željezom, magnezijem i jodom.

Almagea PRENATAL OMEGA3+ preporuča se kao pomoć pri zadovoljenju povećanih potreba za nutrijentima tijekom trudnoće i dojenja. Namijenjen je svim ženama reproduktivne dobi koje planiraju trudnoću, tijekom cijele trudnoće i tijekom cijelog trajanja laktacije.

Zašto je Almagea PRENATAL OMEGA 3+ inovativan?

Almagea PRENATAL OMEGA3+ dolazi u obliku Licaps ®DuoCap™ kapsule koja se sastoji od dvije kapsule. Unutarnja, manja kapsula sadrži vitamine i minerale, dok se omega-3 masne kiseline nalaze u vanjskoj, većoj kapsuli.

LicapsDuoCap kapsule ispunjavaju visoke standarde čistoće i sigurnosti, lagane su za gutanje, nježnije za želudac, te su izuzetno  stabilne i učinkovite zbog tekućeg oblika koji se brzo i učinkovito apsorbira u organizmu.

Almagea PRENATAL OMEGA3+ kapsule ne sadrži otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene i GMO sastojke.

Način primjene: 2 puta dnevno po  jedna kapsula, uz obroke

Upozorenje: Ne preporuča se osobama alergičnima na ribu i morske plodove.

Almagea PRENATAL OMEGA 3+ dodatak prehrani dostupan je za kupnju preko Almagea web shopa i u svim ljekarnama.

Pakiranje sadrži 60 kapsula. Cijena pakiranja iznosi 205,00 kn.