Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Klupica za dojenje i razbijanje društvene stigme

Klupica za dojenje i razbijanje društvene stigme

Izvor fotografije: Marija Gašparović

Autor fotografija: Marija Gašparović

Heer klupa za dojenje i hranjenje beba, spremna je za javnost! To inovativno i promišljeno dizajnersko rješenje olakšava mamama dojenje i hranjenje beba u javnosti tako što im pruža osjećaj privatnosti i zaklonjenosti. Heer je mjesto gdje se jednostavno mogu doći odmoriti, ako žele i izolirati, od užurbane sredine javnih prostora.

Brend Heer osmislili su 52hours, boutique design studio iz Praga koji vode Ivana Preiss iz Zagreba i Filip Vasić iz Beograda.

„Mi mislimo da majka treba i smije dojiti svoju bebu gdje god hoće. Ono što pokušavamo riješiti klupicom za dojenje jest unaprijediti javni prostor s obzirom da nije prilagođen majkama i kroz našu klupicu ponuditi više izbora onim mamama koje trenutno osjećaju da ga nemaju“, objasnila je dizajnerica Ivana Preiss.

Nastavite čitati članak niže...

„Heer se okreće pa mame same mogu izabrati poziciju koja im najbolje odgovara. Heer se i ljulja te tako umiruje i bebe i mame. Nudi mogućnost zaklonjenosti svakoj mami koja želi više privatnosti, a bebama koje uznemiruje mnoštvo događanja oko njih olakšava hranjenje. Heer ne izolira, već nudi svakoj mami da ostane u prostoru u kojem želi biti, ali da zadrži kontrolu nad njim. Ako je u društvu odraslih ili s drugom djecom, oni mogu sjediti kraj nje.

Kao svaki dobar dizajner inspiriramo se izazovom koji je pred nama i pokušavamo ga riješiti na najbolji mogući način usuglašavajući potrebe ljudi za koje dizajniramo, kao i pravila struke. Naravno da nam je inspirativno kada proizvod koji radimo pokušava riješiti stvaran problem u društvu, što je slučaj kod klupice“, tvrdi Preiss.

Finalni proizvod bit će napravljen od ekoloških materijala koji se mogu potpuno reciklirati. Funkcionalan prototip napravljen je u Rakitju, u Hrvatskoj, od kombinacije kompozitnih materijala i staklene vune.

Preiss smatra da bi se klupica mogla savršeno uklopiti u okruženje na aerodromima, shopping centrima, autobusnim i željezničkim kolodvorima, robnim kućama, javnim ustanovama, poslovnim središtima, čak i u parkovima.

Globalni problem dojenja na javnim mjestima

Upravo na jednom od takvih mjesta, dizajnerski tim svjedočio je nezgodnoj situaciji u kojoj se često nađu mame s bebama.

„Filip i ja došli smo na ideju spontano kad smo prisustvovali osramoćivanju jedne mlade mame koja je dojila na javnom mjestu. Ideja nam je doslovno pala s neba – Ajde da napravimo klupicu za dojenje.” Tada se rodilo i ime Klupica, kako smo je nazvali od milja i koje je ostalo do dan-danas. Prvotno proučavanje blogova, foruma, Facebook grupa i googlanje otkrilo je da stvarno postoji globalni “problem” dojenja na javnom mjestu, da gomila žena ima neugodna iskustva i to iz više razloga, od kulturoloških, socijalnih, ali i zdravstvenih. Ključan problem je zapravo taj što ne postoji dovoljno infrastrukture prilagođene potrebama majki. Nakon tog saznanja napravili smo upitnik o iskustvima žena koje doje i poslali ga u nekoliko zemalja, a rezultati su bili stvarno konzistentni. Tada smo shvatili da smo naišli na nešto stvarno dobro.“

Unatoč najboljim namjerama i brojnim pozitivnim reakcijama, Heer je doživjela i povremene negativne reakcije.

Svaka majka ima pravo dojiti gdje god hoće i kako hoće!

„Čim je počela kampanja pojavili su se komentari o tome kako je tužno da se treba raditi ovakav namještaj specifično za dojenje i kako takav namještaj samo pogoduje da dojenje u javnosti i dalje bude tabu. Mi smo takve reakcije očekivali jer to je zapravo samo reagiranje na ‘prvu loptu’. Mi ne rješavamo pitanje trebaju li majke dojiti na javnim mjestima. Naravno da trebaju. Svaka majka ima pravo dojiti gdje god hoće i kako hoće. Ali ima jako puno majki kojima je jednostavno neugodno dojiti na javnom mjestu, koje preferiraju malo privatnosti, kojima je dojenje bolno i komplicirano. Mi majkama želimo pružiti još jednu mogućnost izbora. A sama kulturna stigma oko dojenja u javnosti nešto je što se ne mijenja preko noći. Mi smatramo da je Heer rješenje na pola puta i da može pomoći u razbijanju te kulture stigme“, smatra Preiss.

Zasad se u Hrvatskoj Heer još ne može isprobati, ali će to uskoro biti moguće, najavljuje dizajnerski tim.