Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > …jer trudnicama je san bitan na najjače

…jer trudnicama je san bitan na najjače

Izvor fotografije: Press

Trudnoća je period intenzivne sreće, iščekivanja i radosti – ali i period kada su noge teške, leđa pomalo bole, a trudnica se već od drugog trimestra sve teže može namjestiti tako da joj bude ugodno. Kako si pomoći?

Temelj dobrog raspoloženja – i kapaciteta da se u dobrom raspoloženju duha pregrmi sve trudničke izazove – je, naravno, dobar san. Jednom kad zatrudnite počinje najljepši period života koji bi bio skoro savršen – da nema kroničnog nedostatka sna. U prvom trimestru trudnici se često noću piški, a kasnije nekako treba smjestiti svoj veliki trbuh i živahnu bebu tako da se svi osjećaju dobro, a kad se beba rodi…

Istraživanje Kalifornijskog sveučilišta pokazalo je vezu nedostatka sna i duljeg poroda, više komplikacija i veće stope carskog reza. Najbolji položaj za trudnički san je na lijevom boku. Naravno. Na porodu vam treba sva vaša energija, odmorenost i koncentracija da sebe i svoje dijete provedete kroz porod smireno i sa svim potrebnim resursima.

Dobro se naspavati, kaže medicinska znanost, jedan je od najvažnijih uporišta zdravlja i dobrobiti, dok je zdravlje kralježnice temelj cirkulacije i ispravnog rada svih naših organa. A i teško je uživati u trudnoći kada nešto boli. Stoga, trudnice, ugodite si i jagodama i krastavcima i masažom i toplom čokoladom, ali prije svega – naspavajte se.

Znamo da je to lakše reći nego napraviti, zato evo par savjeta kako bolje spavati. Stručnjaci kažu kako je najbolji način za trudnički san na lijevom boku. Tako ćete rasteretiti cirkulaciju i dok mirno spavate, vi i vaša beba bit ćete opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima. Između nogu, iza leđa, ispod trbuha – ma gdje god vama odgovara – postavite jastučiće. Olakšajte si! Svaka mama mora prije svega znati kako ugoditi sebi. Iz bogatog izbora jastuka izaberite onaj koji vam se sviđa. Trebat će vam i kasnije. Da zagradite bebi put kad krene istraživati svijet, za tučnjavu jastucima kada dijete malo poraste, za zavaliti se na kauču dok čitate prve priče svojim kikačima.

 Kako odabrati madrac?

Jastuci će svakako pomoći da se lakše smjestite, ali da biste doista mogle uživati u noćnom snu, ne zaboravite opremiti svoj krevet kvalitetnim madracem. Odaberite onaj čija konstrukcija podupire sve dijelove tijela i čuva pravilan položaj vaše kralježnice, što je temelj dobrog sna.

 

Razne vrste madraca imaju različita svojstva, no mi predlažemo modele iz Black Edition serije koji osim kvalitetne potpore tijelu omogućavaju i dobru ventilaciju zraka pa se nećete preznojiti. Jedan od takvih madraca je madrac s tzv. džepićastom jezgrom.  Prevedeno na naš svakodnevni jezik, ovaj madrac ima opruge u zasebnim džepovima, pa se svaki mali dio madraca slobodno prilagodi položaju i obliku vašeg tijela.

Za trudnice je to posebno važno, jer svaka faza trudnoće nosi svoje izazove. Madrac s džepićastom jezgrom poput ovog, ima i super-svojstvo upijanja pokreta, pa lagan trudničin san neće prekinuti partnerovo kretanje i prevrtanje u snu.

Madrac možete kupiti u web shopu ili u Emmezeta u prodajnim centrima.

Ukratko, drage trudnice, svaka iskusna mama reći će vam da je pred vama je maraton poroda i supermaraton majčinstva. Čuvajte se! Bebu pa vrtićanca, školarca trebat će tisuću puta podignuti, milijun puta poljubiti, dodati mu lopticu, poigrati se LEGIĆIMA na podu  – najbolji ulog u sretno djetinjstvo vaše djece je vaša dobrobit i zdravlje. Počnite s kvalitetnim i povoljnim madracem iz Emmezete!