Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Je li dojenje u javnosti zaista još uvijek tabu tema? I zašto nipošto ne bi smjelo biti!

Je li dojenje u javnosti zaista još uvijek tabu tema? I zašto nipošto ne bi smjelo biti!

Izvor fotografije: Press

Iako se sve manje žena danas ne ustručava dojiti u javnosti, čini se da ova tema još uvijek spada u rubriku „tabu“.

Mnoge žene zaziru od tog čina, ali provedene ankete kažu da im nelagodu stvaraju osuđujući pogledi javnosti. Često se postavlja pitanje – zašto bi hranjenje malenog djeteta u potpunosti prirodnim putem bilo diskutabilno? Naime, u tome činu nema baš ništa vulgarno, a i dojilje jako dobro znaju kako to izvesti suptilno kako bi njihovo dijete bili sito i sretno i kako izbjeći obeshrabrujuće poglede.

Srećom, o ovome se problemu danas govori više no ikad. Brojni javni objekti čak imaju i prostorije u kojima majke mogu u komociji i intimnosti dojiti svoje bebe, a u nekim su gradovima čak postavljene posebne klupice na javim površinama dizajnirane posebno za dojilje. Osim toga, i brojne javnosti poznate majke, kako iz inozemstva, tako i kod nas, javno su progovorile o ovoj temi te putem društvenih mreža jasno poslale poruku kako dojenje u javnosti podržavaju i kako je to jedan u potpunosti prirodan i predivan čin koji nipošto ne bi smio nalaziti na osudu javnosti.

Često se zaboravlja koliko je dojenje u prvim mjesecima djeteta važno i koliko je posebno bitno u tom periodu voditi računa o zdravlju i načinu prehrane svake dojilje. Izbor namirnica znatno utječe na kvalitetu majčinog mlijeka. Prehrana žene u razdoblju laktacije izrazito je važna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka. Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno otprilike dodatnih 500 kcal dnevno. Istovremeno, rastu potrebe za većinom vitamina i minerala, a unos blagotvornih nutrijenata poput omega-3 masnih kiselina iznimno je važan kako bi se osigurala adekvatna koncentracija tih dragocjenih masti u majčinom mlijeku. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina(DHA + EPA), a pritom udio DHA treba iznositi 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak odnosno doprinijelo normalnom razvoju dvaju ključnih organa- mozga i oka u dojene dojenčadi.

Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala tijekom trudnoće i dojenja, no za razvoj djeteta je podjednako važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® PRENATAL OMEGA3+: dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA -, važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe na vitaminu B6, B12, magneziju i jodu.

Dodatna je prednost što Almagea® PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci  nalaze se u  Licaps®DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene ni GMO sastojke. Almagea® PRENATAL OMEGA3+ mudri je odabir za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.