Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Gestacijski dijabetes – što je i kako mu stati na kraj?

Gestacijski dijabetes – što je i kako mu stati na kraj?

Izvor fotografije: Press

Svaka trudnica iznad glave ima stotine upitnika u želji da učini sve najbolje za svoje zdravlje i zdravlje nerođenog djeteta.

Ne kaže se bez razloga bolje spriječiti nego liječiti, a upravo je gestacijski dijabetes nešto čiju pojavu pravilnim ponašanjem možemo svesti na minimum. Naravno, garancije nema, ali prevencija svakako pomaže.

Gestacijski dijabetes je stanje poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina, specifično za trudnoću. Metabolizam ugljikohidrata u trudnoći uvelike je promijenjen, prije svega uslijed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona posteljice kojih, izvan trudnoće, nema u organizmu žene. Zajedničko svojstvo ovih hormona, osim da se većinskim dijelom stvaraju u posteljici, jest da imaju djelovanje suprotno inzulinu (hormon gušterače koji regulira razinu šećera u krvi). Pomoću inzulina mišići, masno tkivo i ostale stanice apsorbiraju glukozu iz krvi majke. Da bi se održala normalna razina šećera odnosno glukoze u krvi, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinama. Ako je proizvedena količina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi i razvija se gestacijski dijabetes koji za posljedicu može imati komplikacije za majku i plod. No, razloga za paniku nema jer se gestacijski dijabetes lako otkriva pomoću testa opterećenja šećerom (OGTT) koji se obično radi između 24. i 28. tjedna trudnoće.

Rizik za pojavu gestacijskog dijabetesa, čiji su simptomi umor, izražena žeđ i ponekad mutan vid, može se umanjiti uravnoteženom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Preporuča se konzumirati sporo opuštajuće (složene) ugljikohidrate, nemasno bijelo meso poput piletine i ribe te naravno voće i povrće. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost je obavezna, no nužno ju je prilagoditi svakoj trudnici individualno u dogovoru s liječnikom.

Gestacijski dijabetes se u više od 95 posto slučajeva dijagnosticira na vrijeme pa ozbiljnijih posljedica za majku i dijete nema, osim što je obično riječ o većim i težim bebama obzirom da šećer putem posteljice ulazi u njihovu krv te takve bebe uglavnom na svijet dolaze carskim rezom. No, čak i kad žene imaju genetske predispozicije za gestacijski dijabetes, prevencijom, uz fizičku aktivnost, redovito praćenje razine šećera u krvi i pravilnu prehranu, moguće ga je izbjeći.

Osim pravilnog izbora namirnica koje unosimo u organizam, dodaci prehrani također igraju veliku ulogu. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta. Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala tijekom trudnoće, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® PRENATAL OMEGA3+ dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA – važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminima B6 i B12.

Dodatna je prednost što Almagea® PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci nalaze se u Licaps® DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene niti GMO sastojke.