Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Novosti > Dianatal® gel  – olakšava prirodni porod, štiti majku i dijete

Dianatal® gel  – olakšava prirodni porod, štiti majku i dijete

Izvor fotografije: Press

Rođenje djeteta je jedan od najvažnijih događaja u životu žene. Za ženu i njezinu obitelj, pozitivno iskustvo rađanja  važan je element za sretan život. Kako bi se rođenje doživjelo kao prekrasan poklon bitna je dobra priprema, te realna očekivanja.

Proces poroda djeteta odvija se u dva stadija. Tijekom prvog porodnog doba otvara se vrat maternice i ušće. Kad je vrat maternice u potpunosti otvoren (10 cm), počinje tzv. stadij istiskivanja bebe (drugo porodno doba).

S obzirom na visoku razinu trenja u porodnom kanalu, vaginalni porod zahtijeva puno energije majke i djeteta. Što dulje traje proces rađanja, majka i dijete postaju sve umorniji.

U većini slučajeva, prirodni lubrikanti (amnionska tekućina / vernix) nisu dovoljni za učinkovito smanjenje trenja između rodnice i bebe.

Dianatal®opstetrički gel na jednostavan i lagan način učinkovito smanjuje te sile trenja.

Švicarski opstetričar Dr. Schaub iz Züricha razvio je 2002. g Dianatal® gel za olakšavanje poroda. Početna ispitivanja u švicarskom zavodu za tehnologiju pokazala su da upotreba posebno razvijenog opstetričkog gela smanjuje različite razine trenja za više od 50%. Podaci iz naknadnih kliničkih ispitivanja u različitim rodilištima pokazuju da, uz Dianatal® gel, trajanje poroda može biti znatno skraćeno.

Dianatal 02 b

Zašto koristiti Dianatal® opstetrički gel?

  • doprinosi skraćivanju procesa rađanja te smanjivanju boli
  • štedi energiju i majke i bebe
  • štiti dno zdjelice, rodnicu i perineum

Dianatal® opstetrički gel u rodnici stvara glatki bioadhezivni film koji služi za smanjenje trenja. To pomaže bebi da lakše klizi kroz porođajni kanal, čime se olakšava porod i štiti rodnica.  Pokazano je da Dianatal®opstetrički gel kod prvorotkinja, u prosjeku, skraćuje fazu istiskivanja za 30% (26 min.), a također i čitav proces poroda za 30% (106 min.)1

Tijekom faze istiskivanja, tkivo rodnice ili međica mogu spontano popucati. Primalja ili opstetričar će obično pokušati spriječiti nekontrolirano trganje čineći mali rez u sigurnom smjeru. Međutim, nije uvijek moguće spriječiti puknuće.

Ispitivanje je također pokazalo da je učestalost puknuća međice znatno smanjena kada se koristi Dianatal® opstetrički gel. 1

Dianatal® također pomaže i olakšava porode u vodi i porode kod kojih se koriste vakuum ekstraktor ili kliješta.

Što je Dianatal® opstetrički gel

Dianatal® opstetrički gel uvodi u rodnicu opstetričar ili primalja u trenutku prvog vaginalnog pregleda, ili ako je puknuo vodenjak i sva plodna voda je iscurila. Sterilni Dianatal® gel može  se aplicirati  nekoliko puta tijekom dilatacije ili istiskivanja.

Dianatal® stoga čini porod sigurnijim, bržim i ugodnijim. Nerođeno dijete, rodnica, dno zdjelice i perineum majke su zaštićeni. Beba lakše klizi iz rodnice.

Dianatal® je razvijen u Švicarskoj upravo za olakšavanje vaginalnih poroda. To je jedini registrirani opstetrički gel u svijetu.

Dianatal 03 b

Je li korištenje Dianatal® opstetričkog gela rizično?

Dianatal® opstetrički gel ima isključivo fizičko djelovanje. Ne sadrži nikakve sastojke s farmakološkim djelovanjem i ne apsorbira se u tijelo. Opsežnim testiranjima ocijenila se tolerancija i sigurnost za majku i dijete (sluznicu rodnice, kožu, oči, nos i usta).

Kako se Dianatal® može koristiti kod poroda?

Potrebno je informirati svog liječnika ili primalju da želite koristiti Dianatal® tijekom poroda. Potrebno je donijeti Dianatal® sa sobom u rodilište.

Dianatal® opstretički gel može se nabaviti isključivo u ljekarnama. Mogu ga primijeniti samo primalje i liječnici.

www.dianatal-neo.com/hr/