Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Isprobali smo za vas > Žene kažu DA: Intimina Lily Cup menstrualne čašice za 21. stoljeće

Žene kažu DA: Intimina Lily Cup menstrualne čašice za 21. stoljeće

  • Menstrualne čašice INTIMINA Lily Cup i Lily Cup Compact u ruci

Izvor fotografije: Press

Što vam prvo padne na pamet kad netko spomene menstrualnu čašicu?

Fuj! Bljak!

Držati plastiku u sebi, pa to je opasno!

Umetanje je sigurno komplicirano.

To sigurno nije dobro za žensko zdravlje.

Uglavnom, kada su se menstrualne čašice pojavile na tržištu prvi dojam svakako je bio vrlo skeptičan. No, s vremenom se stvari pomalo mijenjaju.

Danas vam donosimo iskustva čak četiri žene i kako izgledaju njihovi ciklusi posljednjih mjeseci otkada koriste INTIMINA menstrualne čašice.

Iako su ove žene bile vrlo skeptične kada smo im ponudili isprobavanje ovog proizvoda, tri od četiri danas svjedoče kako se doista ne mogu zamisliti bez svoje čašice.

Kada nas je INTIMINA brend iznenadio s paketićem menstrualnih čašica bili smo svjesni da neće biti lako naći žene koje će bez pogovora biti spremne isprobati menstrualnu čašicu. Mnogo žena još uvijek nije upoznato s činjenicom da se ovdje ne radi  o plastici niti gumi, već visokokvalitetnom medicinskom silikonu koji je siguran za vaše tijelo. Uz to, prema istraživanju koje je provela INTIMINA, jedna menstrualna čašica zamjenjuje čak 1625 tampona jer je možete koristiti godinama. Zaboravite na brige imate li dovoljnu zalihu uložaka ili tampona za cijeli ciklus i koliko će vas to koštati.

Uz financijsku uštedu, tu je i osjećaj komocije jer svoju čašicu uvijek možete imati uz sebe.

Koliko vrsta ima?

INTIMINA menstrualna čašica dolazi u dva različita oblika, Lily Cup te Lily Cup Compact koji je moguće složiti i pohraniti u malu kutijicu.

Oba oblika čašice dolaze u dvije veličine, A i B. Dok je A namijenjena djevojkama i ženama koje još nisu rodile ili su rodile carskim rezom, veličina B je za žene koje su rodile vaginalnim putem.

Ako ju se pravilno namjesti nećete je niti osjetiti. To baš ne možemo reći za tampone i uloške, zar ne?

Na prvu je teško povjerovati i da je menstrualna čašica mnogo sigurnija za korištenje od tampona. Njezina prednost jest ta ako se njome pravilnu rukuje ona je potpuno sterilna.

S obzirom na vruće ljetne dane koji su pred nama dodatni razlozi za korištenje ovog oblika zaštite tijekom mjesečnice su sve brojniji.

Nema neželjenih mirisa, grčeva i osjećaja suhoće.  Ako nemate sterilne uvjete za pražnjenje čašice, nema prostora za bojazan kao što je to kada predugo imate tampon. Boravak na plaži sa menstrualnom čašicom mjesečnicu čini danima kao što su svi ostali.

 

Menstrualne čašice INTIMINA Lily Cup i Lily Cup Compact u originalnom pakiranju

Menstrualne čašice INTIMINA Lily Cup i Lily Cup Compact u originalnom pakiranju

Na što obratiti pažnju?

Važno je ne odustati nakon prvog neuspješnog umetanja. Ako vam nije uspjelo od prve, ako još uvijek osjećate čašicu, važno je dati joj priliku. Pokušajte ju drugačije smotati prilikom umetanja, možda ju je potrebno dublje ili pliće umetnuti, a možda vam jednostavno smeta nastavak pri vrhu koji možete skratiti prema potrebi.

Pakiranje

Svaka Lily Cup menstrualna čašica dolazi u kutiji, zajedno s opsežnim uputstvima i neodoljivom vrećicom za pohranu čašice.

Uz Lily Cup Compact dobit ćete i simpatičnu ružičastu kutijicu za pohranu sklopljene čašice. Nalik na kutijicu od mini ogledala stat će u svaku vašu torbu i omogućiti vam sigurnost od nelagode u slučaju preuranjene mjesečnice.

Prvo korištenje

Prije prvog korištenja važno je za početak pročitati uputstva. Dolaze nadopunjena sličicama i objašnjavaju do najsitnijih detalja kako održavati i koristiti menstrualnu čašicu.

Potom prokuhajte Lily Cup nekoliko minuta. Bez brige, medicinski silikon je vrlo otporan i osim što će biti sterilizirana, čašica će ostati identična.

INTIMINA Lily Cup i zaštitna vrećica, Lily Cup Compact i zaštitna kutijica

INTIMINA Lily Cup i zaštitna vrećica, Lily Cup Compact i zaštitna kutijica

Korištenje

Umetanje čašice vjerojatno će prvih nekoliko puta biti poprilično nespretno, no već nakon nekoliko dana otkrit ćete koja je idealna kombinacija za lakše umetanje i nošenje čašice bez da ju osjetite.

Ako osjetite žuljanje, ako menstrualna čašica procuri ili se ne osjećate ugodno, očito je došlo do nepravilnog umetanja.

Kod pravilnog postavljanja čašice ona bi se nakon umetanja trebala otvoriti i stvoriti lagani vakum koji ujedno onemogućava da krv završi bilo gdje osim u samoj čašici.

Pritom ne biste smjeli osjećati nelagodu niti samu čašicu. Iako vam se na početku čini nemoguće, s vremenom biste povremeno mogli doslovno zaboraviti da oni dani u mjesecu uopće traju.

Iskustva

„Isprobala sam Lily Cup Compact veličinu A. Kako sam prvih dana osjećala doista svaki pomak čašice mislila sam – nema šanse da se na ovo naviknem. Prvi ciklus je bio pravi fijasko. Počelo mi se činiti da ova priča mene i menstrualne čašice neće dobro završiti, koliko god to ja ludo željela. Imam strašnu averziju prema tamponima cijeli život i koristim ih isključivo kada to moram, odnosno kada me oni dani „zadese“ baš na moru. Inače koristim uloške, a svaka žena zna koliko nelagode oni mogu priuštiti. Izbjeći neželjene mirise tijekom mjesečnice uz korištenje higijenskih uložaka je poput znanstvene fantastike. Mijenjam ih kao sumanuta, potrošim na njih čitavo bogatstvo i opet nisam zadovoljna. Upravo zato sam bila spremna čekati koliko god treba da ja i Lily Cup „kliknemo“. Drugi ciklus korištenja sam još uvijek uz čašicu stavljala i uložak i iako sam uvježbala stavljanje, pražnjenje i održavanje, još uvijek sam ju osjećala. Počela sam to pripisivati „naborima“ na kojima se Compact verzija ove menstrualne čašice „sklapa“. U trećem ciklusu sam odlučila sa strahom skratiti vrh čašice (koji je u principu i predviđen da ga skratimo prema svojim potrebama) i nakon prvog umetanja to je bilo to. Ja uopće nisam osjećala da je čašica postavljena. Tko zna koliko dugo sam sve radila kako treba, samo je problem bio predugačak vršak. Uglavnom, ovo je bio pomalo kompliciran, ali svakako dobar početak jednog divnog prijateljstva!“ Maja, 27

„Isprobala sam Lily Cup Compact veličinu B. Kako sam imala već prethodnih višegodišnjih iskustava s menstrualnom čašicom i prije i poslije poroda, očekivano sam bila zadovoljna i ovom od samog početka. Umetanje je bilo jednostavno, čak nije bilo potrebno skraćivanje vrha. Jako mi je drago da sam imala priliku isprobati upravo ovu verziju koja je sklopiva. Cijeli život sam imala neredovite cikluse i tada jako puno znači da ju mogu u svakom trenutku imati uz sebe, steriliziranu i spremnu za korištenje.“ Mihaela, 44

INTIMINA Lily Cup Compact menstrualna čašica savijena u ruci

INTIMINA Lily Cup Compact menstrualna čašica savijena u ruci

 

Ivana koja je testirala Lily Cup u veličini A nažalost morala je prekinuti s korištenjem jer je unatoč upornosti čašica neprestano smetala, bez obzira na skraćivanje silikonskog vrha koji je bio glavni sumnjivac za nelagodu. Nakon pregleda kod ginekologa utvrđeno je da ima vrlo kratak cerviks i vjerojatno se problem krije upravo ovdje. U slučaju ovog problema, potrebno je isprobati različite veličine čašice kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara, kao i različite vrste – Lily Cup ili Lily Cup Compact.

Imati mjesečnicu na moru nikada nije bilo jednostavnije.

Matea je isprobala Lily Cup u veličini B i već tijekom prvog ciklusa je uspješno savladala umetanje i pražnjenje bez ikakvih problema. Matea nam se javila porukom nakon godišnjeg odmora. „Imati mjesečnicu na moru nikada nije bilo jednostavnije. Ja sam imala tu sreću što mi je apartman gotovo neposredno uz plažu, no žene koje nemaju pri ruci toalet za vrijeme boravka na plaži, ovo će biti prava revolucija za njih. Tijekom korištenja tampona na moru uvijek sam imala čudan osjećaj kada sam ulazila u more. Cijelo vrijeme paziš da se ne bi tampon slučajno natopio vodom, končić je uvijek tu negdje i samo smeta. Nema tu ništa od pravog opuštanja dok cijelo vrijeme razmišljaš gdje i kako ćeš nakon izlaska iz mora promijeniti tampon i ako stvarno nemaš gdje, koliko je to zapravo opasno? Iako sam cijeli život vjerovala da zapravo imam obilne mjesečnice, tek kad vidiš količinu sakupljene krvi u čašici shvatiš koliko to uopće nije obilno već samo tako izgleda na ulošku. Tijekom cjelodnevnog izleta čašicu sam ispraznila nakon više od 10 sati i bila je jedva napola puna. Preporod je svakako i izostanak neugodnih mirisa.“

Jeste li vi isprobali menstrualnu čašicu i postoji li razlog zašto ste možda skeptični?

Podijelite svoje mišljenje s nama!

Uz brojne ljekarne, sada INTIMINA proizvode možete pronaći i u dm prodavaonicama.

Ako više volite online kupovinu, svoju menstrualnu čašicu diskretno možete naručiti preko INTIMINA webshopa ovdje !