Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Isprobali smo za vas > Kegel Smart – osobni trener za pravilno izvođenje Kegelovih vježbi

Kegel Smart – osobni trener za pravilno izvođenje Kegelovih vježbi

Izvor fotografije: Trudnoca.hr

Većina nas zna što su Kegelove vježbe, zar ne?

Da ponovimo gradivo, Kegelovim vježbama jačaju se donji mišići zdjelice. Nakon poroda je to uglavnom kako bi se zdjelični mišići što prije vratili u formu, no Kegelovim vježbama uspješno se može liječiti i problem inkontinencije.

Važno je dovoljno dobro upoznati svoje tijelo kako biste mogli znati radite li Kegelove vježbe ispravno. Tek kada uspijete potpuno izolirati stezanje mišića dna zdjelice bez stezanja trbušnih i bedrenih mišića pravilno izvođenje može početi.

Nastavite čitati članak niže...

Ambalaža za INTIMINA KegelSmart trener

Ambalaža za INTIMINA KegelSmart trener

Kako se izvode Kegelove vježbe?

Savjet za početnike u izvođenju Kegelovih vježbi jest stegnuti vaginalne mišiće i zadržati ih tako nekoliko sekundi. Potom mišiće opustiti i vježbu stezanja ponoviti desetak puta. Poželjno je ponavljati vježbu tri puta dnevno. Cilj je povećati broj stezanja mišića na 25 komada u jednoj vježbi i produžiti vrijeme zadržavanja mišića stegnutih na više od 10 sekundi sa svakim ponavljanjem.

Ono najvažnije je svakako da će svaka žena uz Kegel Smart vrlo brzo znati ako nešto radi krivo i moći će to promijeniti.

Što znamo o Kegel Smartu?

Ovaj INTIMININ osobni trener pomoći će vam da Kegelove vježbe izvodite učinkovito i pritom vam pokazivati koliko su vaši mišići zdjelice razvijeni. Kegel Smart je izrađen od medicinskog silikona i na dodir je poput baršuna. Dizajnirao ga je tim liječnika sastavljen od ginekologa i stručnjaka na području zdjeličnog dna.

Izvođenje Kegelovih vježbi uz Kegel Smart ne može biti jednostavnije. On „glumi“ vašeg osobnog trenera i jednom kada pročitate upute neće ostati više prostora za bilo kakve nedoumice oko korištenja ovog pametnog uređaja.

Kao što je navedeno u uputstvima, prilikom prvog korištenja Kegel Smart pomoću senzora snage kontrakcija određuje razinu razvijenosti mišića na kojoj ste trenutno. S redovitim vježbanjem mišići zdjelice će jačati i na indikatoru ćete moći pratiti svoj napredak.

Cilj je kada dosegnete razinu 5 redovitim povremenim vježbanjem održavati mišiće zdjeličnog dna na toj razini.

Kada uređaj vibrira potrebno je držati mišiće stegnute, kada vibracija prestane mišiće je potrebno opustiti. Na kraju vježbanja Kegel Smart će se oglasiti.

Pakiranje

Kegel Smart dolazi u pakiranju s detaljnim uputstvima i zaštitnom ružičastom vrećicom u kojoj se i čuva između korištenja. Sam uređaj tvornički je zapakiran u zaštitnu foliju, pa tako možete biti siguran da ga nitko prije vas nije dirao.

Rastavljeni uređaj za vježbanje zdjeličnih mišića

Rastavljeni uređaj za vježbanje zdjeličnih mišića

Prvo korištenje

Prije prvog korištenja potrebno je laganim zakretanjem otvoriti Kegel Smart i umetnuti bateriju (ne dolazi u pakiranju). Potom dobro zatvorite uređaj i temeljito operite nježin sapunom, možda najbolje onih namijenjenim intimnoj higijeni i uređaj je spreman za korištenje.

Nakon prvog paljenja i umetanja Kegel Smart će izmjeriti jačinu vaših mišića i zapamtiti taj podatak te prema njemu odrediti intenzitet i trajanje vaših treninga.

Isprobali smo za vas

Na adresu naše redakcije je nakon Intimina menstrualnih čašica stigao i Kegel Smart. Iako ga mogu koristiti sve žene, odlučili smo ga dati na testiranje mami dvogodišnjaka koja povremeno izvodi Kegelove vježbe i uvjeravala nas je da će Kegel Smart već pri prvom korištenju pokazati kako je razvijenost mišića dna zdjelice na razini 5.

Nakon tjedan dana dobili smo poziv od mame Magdalene. Još uvijek je bila u šoku što je očito cijelo vrijeme Kegelove vježbe izvodila pogrešno. Naime, prilikom prvog korištenja Kegel Smart je pokazao da su njezini zdjelični mišići na razini 3.

Za ženu od 35 godina, s jednim vaginalnim porodom iza sebe ovo ne bi bilo ništa čudno, čak su i poželjni rezultati, no kako smo već spomenuli, Magdalena je izvodila Kegelove vježbe povremeno, s nekoliko faza svakodnevnog izvođenja od mjesec dana, pa je svakako očekivala da su njezini mišići zdjeličnog dna u savršenom stanju.

Uređaj za lakše izvođenje Kegelovih vježbi izbliza

Uređaj za lakše izvođenje Kegelovih vježbi izbliza

No, ako nemate problema s inkontinencijom, a mišiće zdjeličnog dna u potpunosti možete kontrolirati, to ipak nije znak da su oni u najboljoj mogućoj formi.

„Priznajem, podcijenila sam Kegel Smart. I istovremeno precijenila sebe.
Mišići zdjelice očito mi nisu razvijeni koliko sam ja to mislila jer je prilikom prve vježbe kada Kegel Smart zapravo procjenjuje jačinu vaših mišića on pokazao da sam na razini 3 (raspon mjerenja je od 1 do 5, 1 kada su mišići vrlo slabi, a 5 kada su mišići dobro izvježbani i u najboljoj mogućoj formi).

S obzirom na to da sam često, čak i u vrijeme prije poroda koji je bio prije 2 godine, često radila Kegelove vježbe. Možda je problem jer sam se sjetila ovih mišića 3-4 puta godišnje i tada sam svaki put na mjesec dana redovito nekoliko puta dnevno. No, nakon toga bi uglavnom nastupio period od mjesec ili dva kada bih na gospodina Kegela potpuno zaboravila.

Ako nemate problema s inkontinencijom, a mišiće zdjeličnog dna u potpunosti možete kontrolirati, to ipak nije znak da su oni u najboljoj mogućoj formi.

Smatram da su Kegelove vježbe jedine vježbe na svijetu za koje ne postoji nikakvo opravdanje. Nemam vremena, gužva, klinci, kuhanje, čišćenje, sve ovo može poslužiti kada želimo izbjeći teretanu ili odlazak u planine, ali za odraditi Kegelove baš i ne. Nikada nisam odvajala vrijeme za odraditi ove vježbe, uvijek je to bilo dok čitamo priče, dok kuham ili sjedim u uredu. Čak i neposredno prije spavanja kada legnem u krevet ili neposredno nakon što se probudim.

Svi mi imamo nekoliko onih dragocjenih minuta mira i tišine dok sjedimo na toaletu. Svaka mama poznaje onaj osjećaj opuštanja kada sjedi na wc školjci i pilji u jednu točku na pločicama i odmara prije nego izađe iz kupaonice i vrati se u svoj kaotičan život. I tada odradite Kegelove i službeno ćete moći reći da ste imali vrijeme samo za sebe.

Pametni uteg za jačanje donjih mišića zdjelice

Pametni uteg za jačanje donjih mišića zdjelice

Nakon poroda nisam imala problema s inkontinencijom, sad ne znam jesam li imala sreće ili su one Kegelove odrađene prije poroda zapamtile koja je njihova uloga. Mnogo žena nema problema nakon poroda, pa je to možda „redovito stanje“, no nekoliko prijateljica je imalo problema sa zadržavanjem urina i trajali su kod nekih više i od 6 mjeseci. Na moju sugestiju da započnu s Kegelovima uglavnom sam kao odgovor dobivala tek odmahivanje rukom kao da su Kegelove vježbe novi trend u uređivanju noktiju ili način bojanja pramenova, a ne najjednostavniji način da brineš o svom intimnom zdravlju.

Kao glavnu prednost navodim jednostavnost korištenja. Da, Kegelove se mogu izvesti i bez Kegel Smarta, no luksuz da ne moraš razmišljati koliko ponavljanja si napravila, koliko dugo si zadržala mišiće stegnute i jesi li uopće stegnula prave mišiće doista vrijede zlata. Ono najvažnije je svakako da će svaka žena u Kegel Smart vrlo brzo znati ako nešto radi krivo i moći će to promijeniti.

Nedostatak je možda što s njime nisam mogla raditi Kegelove na poslu. Malo bi nezgodno izgledalo da netko u uredu čuje da nešto vibrira iz ženskog toaleta, zar ne? No, ne smatram to nekom velikom zamjerkom.“

Svoj primjerak Kegel Smarta možete nabaviti u ljekarnama i online!