Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Aktualnosti > Svjetski dan sindroma Down: Dan različitih šarenih čarapica

Svjetski dan sindroma Down: Dan različitih šarenih čarapica

21. ožujka diljem svijeta obilježava se jedan od šarenijih dana, Svjetski dan sindroma Down. I sam datum nije slučajan, već 21. 3. predstavlja 3 kopije kromosoma 21, upravo taj kromosomčić zajednički je svim ljudima sa sindromom Down.

Zašto šarenilo?

Upravo današnji dan uvijek nam ostaje u sjećanju po veseloj simbolici koju sa sobom nosi, a to je nošenje rasparenih čarapica. Osim što čarape trebaju biti različite, poželjno je i da budu što šarenije. Upravo tako šaljemo jednu važno poruku, svima sa sindromom Down, ali i njihovim obiteljima. Poručujemo im da nisu sami! Iako je ova tradicija nastala zbog vjerovanja da djeca s Down sindromom ne mogu spariti iste čarapice, svatko tko je upoznao takvo dijete zna da je ovo daleko od istine.

Nastavite čitati članak niže...

Što je Down sindrom?

Down sindrom je genetski poremećaj koji se javlja već pri samom začeću. U normalnom organizmu svaka stanica je sastavljena od 23 para kromosoma. Svaki par je sačinjen od jednog kromosoma od majke i jednog kromosoma od oca. Svaki kromosom je nositelj nasljednih osobina s roditelja na dijete. Kod Down sindroma dolazi do pojave 3. kromosoma u paru i to na 21. kromosomskom paru što kod ponosnih vlasnika ekstrakromosomčića može uzrokovati određene poteškoće u razvoju.

Zbog čega se pojavljuje?

Još uvijek nije poznato zbog čega dolazi do pojave dodatnog kromosoma na 21. kromosomskom paru koji izaziva Downov sindrom. Šanse da će se dijete roditi s Down sindromom povećavaju se s godinama starosti rodilje.

Kako pomoći djeci s Down sindromom?

Osim pravovremene terapije i kvalitetne edukaciji roditelja kako raditi s djetetom, rušenje predrasuda također je vrlo važno kako bismo osobama s Down sindromom olakšali i uljepšali živote. Ako se s njima na vrijeme započne s kvalitetnim vježbama djeca s Down sindromom mogu tijekom života postati samostalni i jednako uspješni poput svakog drugog djeteta.

Ne postavljajmo im granice, već im budimo vjetar u leđa!

Odjeni šarene različite čarapice, povećaj svjesnost o tome što Down sindrom jest i potakni i ljude u svojoj okolini da se educiraju i ruše predrasuda i tako podrži osobe s Down sindromom!