Trudnoća.hr > Zanimljivosti > Aktualnosti > Italija primjer svima: Stroge kazne za pušenje u blizini djece i trudnica

Italija primjer svima: Stroge kazne za pušenje u blizini djece i trudnica

Diljem svijeta se pokušava sve strožim zakonima ograničiti pušenje, pa samim time i sve više ljudi potaknuti na odricanje od te vrste ovisnosti. Dok se uglavnom zabrane odnose na restorane i kafiće, Italija je odlučila otići korak dalje i kazniti sve one koji puše u blizini beba, djece i trudnica u sklopu Zakona o zdravlju i zaštiti okoliša koji je ove godine stupio na snagu. Ovom dopunom se zabrana pušenja odmaknula od klasičnih zabrana na javnim mjestima na privatni prostor.

Nešto manje od 20% ukupnog broja stanovništva u Italiji su pušači, zabilježeno je čak 83 tisuće smrtnih slučajeva godišnje povezanih s pušenjem, a ovim zakonom usklađenim sa zakonima Europske unije želi se mlade odvratiti od početka pušenja.

Nastavite čitati članak niže...

Što će se kažnjavati?

Za pušenje u automobilu u kojem se nalazi trudnica ili dijete, pušač će biti kažnjen s 500 eura kazne.

Bacanje opušaka na pod moglo bi pušača koštati čak 300 eura.

Kako bi se spriječilo pušenje u blizini dječjih bolnica i zdravstvenih ustanova u kojima brinu o trudnicama, majkama i djeci, cigarete u dvorištu bolnice pušača će koštati 500 eura.

Uz to, kazne za prodaju duhanskih proizvoda maloljetnicima postaju još veće, pa će tako trgovine i kiosci uhvaćeni u prodaji duhanskih proizvoda maloljetnicima platiti kaznu do 8 000 eura i ostati bez dozvole.

Znamo da je reklamiranje cigareta zabranjeno već godinama, no ovim zakonom će se zabrana proširiti i na e-cigarete čije reklamiranje će biti zabranjeno u periodu od 16 do 19 sati na nacionalnoj televiziji.