Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Vodene kozice

Vodene kozice

Vodene kozice su zarazna bolest uzrokovana virusom koja se najčešće javlja kod djece mlađe od  sedam godina.

Što su vodene kozice?

Vodene kozice su zarazna bolest uzrokovana virusom koja se najčešće javlja kod djece mlađe od  sedam godina. Kod djece u većini slučajeva prolazi bez komplikacija, samo uz klasične simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, slabost i kašalj te izbijanje malih prištića koji se postepeno pune vodom te kada se voda zamuti i mjehurić pukne, dolazi do sušenja ranica i one u nekoliko dana nestaju u potpunosti. Kod odraslih može doći do ozbiljnijih komplikacija, osobitno ako je imunološki sustav neuravnotežen te se iz vodenih kozica može razviti i upala pluća. Ukoliko se vodene kozice jave kod trudnice u prvom tromjesečju mogu utjecati na razvoj srčanih mana kod djeteta. Isto tako,veoma je rizično zadnje tromjesečje i to osobito period pred sam porod kao i neposredno nakon poroda.

Nastavite čitati članak niže...

Kako se bolest razvija?

Inkubacija može trajati od tjedan dana do čak 3 tjedna kada dolazi do prvih simptoma od zaraze djeteta. Prije izbijanja mjehurića pojavljuju se ostali simptomi (povišena tjelesna temperatura, bolovi, groznica i glavobolje) koji traju oko dan do dva. Kod djece je ova faza veoma blaga,dok kod odraslih ima snažnije simptome i traje nešto duže. Faza nakon što osip izbije traje oko tjedan dana kada se mjehurići počinju sušiti i bolest prolazi. Djeca vrtićkog uzrasta svakako dok ne ozdrave moraju ostati kod kuće. Prištići i mjehurići se prvo javljaju po licu te kasnije prelaze na tijelo.

Kako se zaraziti vodenim kozicama?

Maloj djeci je sasvim dovoljan za zarazu i sam boravak u istoj prostoriji sa osobom zaraženom  vodenim kozicama kako bi se zarazila. Kod odraslih se malo teže zaraziti, najčešće je to prenošenje bolesti kihanjem. Ukoliko niste preboljeli vodene kozice, a vaše dijete je zaraženo, najvjerojatnije će biti nemoguće izbjeći zarazu. U tom slučaju se pobrinite da maksimalno ojačate imunitet pravilnom prehranom bogatom voćem i povrćem, ukoliko je potrebno i dodacima prehrani kako bi bolest što lakše preboljeli.

Liječenje vodenih kozica

Svakako se ukoliko posumnjate na zarazu vodenim kozicama obratite liječniku kako bi vam preporučio pravilno liječenje s obzirom na dob vašeg djeteta. Djetetu dajte dovoljno tekućine i čak i kod djece koja se hrane na dudicu se preporuča davanje vode iz čaše jer se često mjehurići javljaju i po usnoj šupljini,pa hranjenje na bočicu može za dijete biti veoma bolno. Neka sva hrana bude tekuća kako bi se što manje iritirala usna šupljina. Neka nokti vaše bebe budu kratki kako bi se spriječilo trganje krasta kada dijete osjeti svrbež.

Kod veoma male djece se često preporučuje tokom noći djetetu staviti pamučne rukavice kako bi se onemogućilo trganje osušenih mjehurića tokom noći.

Neka bebe budu u laganoj pamučnoj odjeći kako bi se smanjile sve iritacije. Sa medicinske strane, s obzirom da se radi o virusnom oboljenju liječenje antibioticima nije moguće te se u slučaju vodenih kozica liječe sami simptomi bolesti. Kod djece se preporučuje paracetamol za snižavanje temperature (Lupocet, Plicet ), dok upotrebu Aspirina svakako treba izbjegavati kod djece. Same rane se najčešće tretiraju otopinom hipermangana koji odlično dezinficira te ujedno ubrzava sušenje mjehurića. Kod veoma male djece se često preporučuje tokom noći djetetu staviti pamučne rukavice kako bi se onemogućilo trganje osušenih mjehurića tokom noći.