Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Upale ždrijela kod djece

Upale ždrijela kod djece

Izvor fotografije: Press

Upale ždrijela kod djece su čest razlog za posjet liječniku tijekom cijele godine. U simptomima dominira bol, nelagoda, pečenje i iritacija u ždrijelu prilikom gutanja, ali i neovisno od toga. Kod male su djece upale ždrijela često popraćene odbijanjem hrane, a katkad i tekućine stoga roditeljima predstavljaju velik problem.

Upale ždrijela su najčešće uzorkovane virusima (rinovirus, adenovirus, virus influence, koronavirus, respiratorni sincicijalni virus, koksaki virus), a rjeđe bakterijama, što je bitno razlikovati jer samo bakterijske infekcije ždrijela u kojima dominira beta hemolitički streptokok grupe A treba liječiti antibioticima.

Nastavite čitati članak niže...

Virusne i bakterijske infekcije ždrijela se mogu razlikovati prema nekim osnovnim kliničkim karakteristikama, a u razlikovanju nam pomažu laboratorijski i mikrobiološki nalazi kao i brzi testovi u kojima se iz obriska ždrijela može detektirati streptokokni antigen.

Virusna infekcija ždrijela uglavnom ima postupan početak, temperature nema ili je blago povišena, a izraženi su respiratorni simptomi poput kihanja, kašljanja, curenja nosa, suzenja očiju i promuklosti. Mala djeca imaju često ometen san i hranjenje.

Ždrijelo je kod virusne infekcije blaže zacrvenjeno, a u nosu je prisutan sekret koji s jedne strane curi van i ometa disanje, a s druge se cijedi niz stražnju stijenku ždrijela i uzrokuje kašalj.

Poseban oblik virusne angine je herpangina koju uzrokuje coxsackie virus, a karakteriziraju je male vezikule i ulcerirajuće promjene na sluznici ždrijela (afte) koje se mogu proširiti na tonzile, uvulu i jezik , izrazito su bolne i ometaju hranjenje i govor.

Ako bolest dulje traje potrebno je učiniti laboratorijske nalaze gdje se kod virusnih infekcija ždrijela mogu vidjeti uredne ili niže vrijednosti leukocita, a u diferencijalnoj krvnoj slici dominacija limfocita. C reaktivni protein je uredan ili tek blago povišen.

U liječenju virusnih upala ždrijela se primjenjuje simptomatska terapija u vidu toalete nosa, sprejeva, sirupa, pastila ili tekućina za ispiranje grla koji ublažavaju bol, antipiretika i toplih napitaka kako bi se stalno vlažilo ždrijelo i tako umanjila nadraženost i bol.

S druge strane kod bakterijske infekcije ždrijela početak je nagao i brz uz često prisutnost visoke tjelesne temperature i općih simptoma poput glavobolje, povraćanja, bolova u trbuhu i cijelom tijelu. U laboratorijskim nalazima je obično prisutna leukocitoza s dominacijom granulocita, te povišenje C reaktivnog proteina.

Kao što smo rekli, u slučaju da je grlobolja uzrokovana bakterijom najčešće se radi o beta hemolitičkom streptokoku grupe A. Ždrijelo je žarko crveno, po nepcu je prisutan crveni osip koji zovemo enantem, mogu biti prisutne gnojne naslage po tonzilama, te nazalni govor. Limfni čvorovi vrata su uvećani i bolni. Bolesnik se žali na jaku bol kod gutanja, a katkad je prisutna i bol u trbuhu.

Sam streptokok možemo dokazati pozitivnom kulturom brisa ždrijela ili danas praktičnije brzim testom obriska ždrijela kojim se detektiraju streptokokni antigeni s visokom pouzdanošću. To nam je potrebno kako bi bili sigurni da je nužno primijeniti antibiotik. Katkad nije moguće razlikovati radi li se o streptokoknoj upali grla samo temeljem izgleda ždrijela, jer slično izgleda i adenovirusna infekcija ždrijela kao i angina kod infektivne mononukleoze u početku bolesti.

U liječenju streptokokne upale grla primjenjuju se antibiotici najčešće penicilinske ili cefalosporinske skupine u trajanju od 10 dana, te antipiretici tijekom trajanja febriliteta.

U prevenciji i virusnih i bakterijskih infekcija ždrijela bitno je često prati ruke (prije jela, nakon kihanja i kašljanja), izbjegavati dijeljenje hrane, čaša ili pribora za jelo i izbjegavati kontakte s bolesnim osobama kao i boravak u zatvorenim prostorijama s puno ljudi.

 

Iva Palčić, spec.pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti Helena